Az ország legnagyobb nyári színházában – idén először a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében – számos újdonság, különleges és színvonalas produkció várta a színházrajongókat.

Június 22-től augusztus 21-ig, nyolc és fél héten keresztül két játszóhelyen tizennégy produkció várta az érdeklődőket, összesen huszonhét estén. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház értékközvetítő kultúrmissziójának szellemében nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy opera- és néptánc-előadás is szerepeljen a sokszínű repertoárban. A Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készült Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című táncszínjáték nyitotta meg a nyarat. A Madách Színház 2014-ben a Szegeden debütált sikerelőadása, a Mamma mia! is visszatért négy alkalommal, a közönség legnagyobb örömére.

Lelkes érdeklődés előzte meg a fesztivál két saját előadását a Dóm téren. A fesztivál történetében először mutatták be Verdi La Traviata című operáját pazar látványvilággal, allegorikus mozgásművészeti jelenléttel, világszínvonalú énekesek főszereplésével. Szintén első alkalommal, saját produkcióként láthatta a Dóm tér közönsége a sokak által várt Chicago musicalt. Az előadást hat estén keresztül játszották, és több mint 22 ezren voltak kíváncsiak a nem szokványos rendezés izgalmaira.

A Dóm téri produkciók látogatottsága meghaladta a tervezett nézőszámot.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon az előző években megszokotthoz képest kétszer annyi produkció várta a színház és a zene szerelmeseit. Az évad újdonságaként koncertsorozatnak is otthont adott a fesztivál kisebb színpada, ahol olyan zeneművészek, énekesek léptek fel, mint a Boban Markovics Orkestar, a Budapest Bár, Dés László és vendégei, majd a Csík Zenekar, végül Rost Andrea adott születésnapi koncertet barátaival.

Kivételes színházi előadásokat is láthattak az újszegedi színpad nézői: a Sakk című, nagyívű hidegháborús történetet, a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt produkciót, A dominógyilkosság című izgalmas krimit és az Anconai szerelmesek című zenés komédiát.

A nyári programokat jelentős beruházások készítették elő, az évadkezdést a Dóm téri nagyszínpadon átfogó hangtechnikai korszerűsítés előzte meg. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadot június óta tűz- és vízálló ponyvával borított tetőszerkezet védi a változékony időjárás viszontagságaitól. A színpadtér kiegészült motoros világítástartó szerkezetekkel és színpadi járás kialakítására, valamint védelemre egyaránt alkalmas oldalfalakkal is.

Nyitókép: Németh György