fbpx

Háy János házasságdrámája újra a Pesti Magyar Színházban

Nézői kérésre a 2023/2024-es évadtól újra színpadon látható Háy János Házasságon innen, házasságon túl című házasságdrámája a Sinkovits Imre Színpadon.

A Magyar Színház 2008. november 2-án tartotta Pinczés István rendezésében a Házasságon innen, házasságon túl ősbemutatóját. A téma örökzöld: a boldogságot keresi mindenki. Férfiak és nők, férjek és feleségek, barátok és barátnők. Recept nincs, mindenki másképp csinálja. A darab ellenállhatatlan iróniával tart tükröt a nézők elé. De ki a hibás, ha torz a tükörkép?

A Ferit alakító Pavletits Béla így vallott szerepéről: „Az általam megformált karakter mondhatni a darab főszereplője, ez az Ő története. A darab során különböző képekben, időugrásokkal mutatjuk be egy (vagy több) párkapcsolat több stációját. Szó esik a szeretővel való boldog harmóniáról, a feleséggel való összeveszésről és kibékülésről, változatos életutakról. Háy János valahogy nagyon ráérzett ezeknek a fájdalmas, mégis humoros érzelmeknek a megjelenítésére, így mindegyik jelenetben van pár olyan mondat, amit az ember az életben is tud idézni.”

Az előadás során több színész is beállt az előadásba, ami mindig nagy kihívás és izgalmas feladat. Péteri Lilla a kihívásról azt mondta: „Számomra mindig adrenalinlökettel ér fel minden szerepátvétel és beállás, hiszen olyan szerepbe kell bújnom, amit valaki már felépített, és ebbe kell beleformálnom magamat.”

„Az idei évadtól a Lány szerepét veszem át a darabban. Úgy tűnhet, hogy ez egy kicsi szerep, azonban nagy kihívás, hiszen például sírnom kell a színpadon, miközben egyedül vagyok egy szűk térben. Meg kell találnom a teremtő magányt ahhoz, hogy ez sikerüljön. Pont azért szeretem ezt a darabot, mert úgy érzem, hogy sokkal mélyebbre kell ásnom magamban, mint az előző feladataim során, illetve a nézők közelsége is egy nagyon jó atmoszférát teremt, ami egy újfajta energiát ad” – mondta Kovács Vivien színésznő.

A darab 15 éve hatalmas sikerrel és folyamatos telt házzal menetel előre a Magyar Színházban. Ennek egyik kulcsa, hogy a darab valóban mindenkinek szól.

A Gábort alakító Barsi Márton így vélekedett a darabról: „Úgy gondolom, hogy kamaszkortól felfelé mindenkinek látnia kellene ezt az előadást. Olyan kifacsartan mutatja be az emberi kapcsolatokat és azok mérgező verzióját, hogy abból nagyon sokat lehet tanulni. Megmutatjuk, hogy mit és hogyan ne csináljunk.”

A darabra jegyek itt érhetők el.

Nyitóképen jelenet a Házasságon innen, házasságon túl című darabból. Fotó: Juhász Éva

A rovat további cikkei