A Haydneum a régizene értékeinek magyarországi támogatását, valamint a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár (1630–1830) kutatását, népszerűsítését tűzte ki céljául, ennek megfelelően a nyitófesztiválon e korszak ismert és felfedezésre váró zeneszerzőivel találkozhat az érdeklődő közönség. Az intézmény névadóján, Joseph Haydnon kívül Johann Georg Albrechtsberger, Michael Haydn, Gregor Joseph Werner, Esterházy Pál, Francz Wenzel Zivilhofer, Istvánffy Benedek, Carl Maria von Weber és Johann Nepomuk Hummel művei csendülnek fel, némelyikük a 18. század óta először.

Az október 4-i nyitókoncerten a Müpa Bartók Béla Hangversenytermében a Haydneum rezidens együttesei, a Vashegyi György karmester vezetésével három évtizede számtalan hézagpótló produkciót bemutató Purcell Kórus és Orfeo Zenekar élén egy világszerte elismert szólistakvartettet hallhatunk, melynek tagjai mindannyian a korszak és a repertoár specialistái: Hélène Guilmette – szoprán, Marianne Beate Kielland – mezzoszoprán, Bernhard Berchtold – tenor és Stephan MacLeod – basszus.

Október 5-én a világhírű francia Les Talens Lyriques a Purcell Kórussal és újabb csodás szólistákkal kiegészülve – Martin Mitterutzner, Grace Durham, Fabien Hyon, Tarjányi Tamás, Christian Immler –, Christophe Rousset vezényletével Werner Jób című oratóriumát mutatja be, továbbá a magyar szoprán, Kovács Ágnes szólójával Haydn Salve Regináját adja elő.

Október 6. a fesztivál legsűrűbb napja: három programot is kínálnak a szervezők.

Délután 4 órakor a budapesti Egyetemi templomban az „új generáció” tagjai mutatkoznak be – a korszak zenei világában már otthonosan mozgó fiatal karmester, Szokos Augustin vezette Budapest Bach Consort izgalmas Werner–Esterházy–Zivilhofer–Hummel-műsorát két koncert követi.

A Zeneakadémia Solti termében 18 órától Bertalan Andrea (fuvola) és Kalló Zsolt (hegedű) szólistákkal kiegészülve a magyar zeneéletben a hazai historikus előadópraxis hőskora, a nyolcvanas évek eleje óta meghatározó szerepet játszó Capella Savaria játszik, 20 órától pedig a nagyteremben a kiváló magyar tehetség, Berecz Mihály a nemzetközi élvonal képviselőjével, a Freiburgi Barokk Zenekarral lép színpadra.

A Haydneum által végzett kutatói munka igazi, végső célja a felfedezett művek koncerteken való elhangzása, a magyar és nemzetközi közönséggel való megismertetése, ennek érdekében a jelen fesztivállal valódi pezsgő régizenei élet veszi kezdetét Budapesten, Fertőd-Eszterházán és az ország más városaiban, magyar és vendégművészek részvételével.

Nyitókép: Haydneum