fbpx

Hazai festők klasszikus remekművei a Virág Judit Galériában

A 19–20. századi klasszikus műveket felvonultató aukción kalapács alá kerül a Kornai-gyűjtemény, emellett soha nem látott Vaszary-festmények, valamint Rippl-Rónai József, Patkó Károly és Tihanyi Lajos egy-egy kivételes alkotása is új tulajdonosát keresi.

Október 18-án, a magyar festészet napján tartja 70. aukcióját az idén 25 éves Virág Judit Galéria. A magyar remekműveket felsorakoztató árverésen a nemrégiben elhunyt Kornai Péter magángyűjteménye is kalapács alá kerül, többek között Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásaival.

Rippl-Rónai József: Somssich gróf portréja, 1910 körül

Kornai szenvedélyesen kutatta a magyar művészek munkáit, elmondások szerint úgy vásárolt festményt, mint aki házat vesz – „a pincétől a padlásig” mindent tudni akart az adott műről. Habár kollekciója különböző korok és stílusok alkotásaiból áll, hangulatilag és érzelmileg teljesen egységes, gerincét pedig klasszikus modern művek alkotják. A Virág Judit Galéria a Kornai-gyűjtemény részeként elárverezi többet között Vaszary János kimagasló kvalitású akvarell képét (Díva kék pamlagon), Rippl-Rónai József bravúros portréját (Somssich gróf portréja) és Gulácsy Lajos kivételes gazdagságú grafikai kollekcióját, amely betekintést enged a művész szinte valamennyi korszakába.

Az aukciós anyagban a fentiek mellett helyet kaptak eddig nem látott Vaszary-remekművek is. A festő párizsi korszakának egyik legreprezentatívabb olajalkotása (Virágcsendélet nőszirommal és tulipánnal) mellett elárverezik A San Domenico Hotel kertje Taorminában című képet is. Ez utóbbi korábban ismeretlen volt, évtizedekig rejtőzködött egy rangos svájci magángyűjteményben.

Vaszary János: A San Domenico Hotel kertje Taorminában, 1936

Az aukció további kulcstétele Tihanyi Lajos Párizsi táj című avantgárd festménye, amely igazi csemege a műkedvelők számára, a párizsi háztetők és kémények elvont, purista szellemű ábrázolása. A kép 1925-ben született, és 2000 körül került a hazai műkereskedelem vérkeringésébe.

Patkó Károly egy páratlan festménnyel – Lerici (Vitorlások Lericiben) – szerepel a 70. aukción. A festő életműve kevésbé terjedelmes, mint pályatársaié, így ez a kép igazi rejtett kincsnek számít Patkó itáliai korszakából.

Az árverésre kerülő festményeket október 7. és 17. között lehet megtekinteni a Virág Judit Galériában. A tárlat ingyenesen látogatható.

Nyitókép: Patkó Károly: Lerici (Vitorlások Lericiben), 1929 körül, részlet

Fotók forrása: Virág Judit Galéria

A rovat további cikkei