dbzol20180126008_600x399.png
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A fesztiválon a magyar művészek, a budapesti Zeneakadémia hallgatói és fiatal oktatói öt koncerten lépnek színpadra, a fellépéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a magyar kulturális kormányzat a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül 6,2 millió forint támogatásban részesítette ? mondta el Breuer Klára lisszaboni magyar nagykövet a rendezvényt bemutató január 26-ai sajtótájékoztatón, Budapesten. Hozzátette: a zenei program megvalósításában a Zenekadémia és az MTA BTK Zenetudományi Intézet működött közre. Az idei fesztiválra való felkérést megelőzte Bartók A kékszakállú herceg vára című művének nagysikerű, koncertszerű előadása a múlt évben ? emlékeztetett.

A magyar fellépők hangversenyein ? februártól júniusig ? mások mellett Bartók, Kodály, Liszt, Kurtág György és Eötvös Péter művei hangoznak el Alentejo műemlék templomaiban ? közölte Juan Vela Del Campo, a Terras sem Sombra fesztivál művészeti igazgatója.

A koncertek másnapján az érdeklődők a környék természeti értékeivel ismerkednek meg, mert a fesztivál témája a zene mellett a műemlékvédelem és a természeti értékek védelme ? mondta el José António Falcao, a Terras sem Sombra fesztivál főigazgatója, hozzátéve: a programok kéthetente a régió más-más helyszínein valósulnak meg. A tíz koncert szinte mindegyikén hallható magyar mű, nagy tisztelete van Liszt, Bartók, Kodály zenei örökségének. Portugáliában él Hubay Jenő egyik unokája, így egy Hubay-mű is elhangzik, tisztelegve a 2018-as Hubay-év előtt. Igazi csemege lesz egy régizenei koncert portugál művészekkel, akik 17?18. századi magyar darabokat tűztek műsorukra.


fotokredit_zeneakademia_fazekasistvan_600x400.png
Fotó: Fazekas István/Zeneakadémia

A portugál Bartókként is emlegetett Fernando Lopes-Graca magyar népdalokra komponált dalművei csendülnek fel márciusban. Bartók és Kodály iránti tiszteletét is kifejező dalciklusát portugál művészek adják elő, valamint felhangzanak az eredeti magyar népdalok a Zeneakadémia Népzene tanszéke hallgatóinak tolmácsolásában. A budapesti Zeneakadémián tanuló, a Visegrádi Négyek országaiból származó fiatal művészek áprilisban lengyel, cseh, szlovák és magyar szerzők műveit adják elő, a koncert egzotikuma a jellegzetesen magyar hangszer, a cimbalom lesz.

A fesztivál zárókoncertje június végén a magyar kortárszene előtt tiszteleg olyan ritkán hallható művek előadásával, mint például Kurtág György Kafka-Fragmente és Eötvös Péter Dances of the Brush-Footed Butterfly című alkotása. A koncert díszvendége Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese lesz, akinek egy műve szintén elhangzik ? ismertette a részleteket Kutnyánszky Csaba, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese. A Terras sem Sombra (Árnyék nélküli földek) fesztivál 14 évre tekint vissza Alentejo-ban, Portugália legnagyobb tartományában. A hat hónapig tartó eseménysorozat fővédnöke a portugál köztársasági elnök.

A szakmai partnerként felkért Zeneakadémia, Magyarország Lisszaboni Nagykövetsége és a fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a magyar hangversenyek a régi zenétől a kortárs zenéig, a klasszikus zenétől a magyar népzenei hagyományokig a hazai zenei kultúra széles spektrumát láttassák.

 

Forrás: MTI