Fekete Péter a 186. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén úgy vélekedett: a küzdelmes magyar történelmet vizsgálva ?hamar eljutunk arra a meglátásra, hogy emberileg alig magyarázható valóság ennek sokszor eltiport, létéért küzdő nemzetnek a fennmaradása?. A magyar történelem küzdelmes időszakaira is kitérve a politikus hozzátette, hogy Magyarország minden veszteség ellenére nemcsak fennmaradt, de ?óriásit alkotott és alkot?, miközben hatalmas értékeket ad a világnak.

 


_d0a4824__copy__600x400.png
Fekete Péter és Hóvári János, a Zrínyi-emlékbizottság elnöke

?Az, hogy évezredes küzdelmek után, dacolva túlerővel, elnyomással, álnoksággal, árulásokkal, ma egy gyarapodó, erősödő országban élhetünk, kultúráját, identitását őrző nemzetállamként, a hazaszeretetnek köszönhető? ? hangoztatta az államtitkár, akinek megfogalmazása szerint ?a magyarság történelmi megmaradásának titka a haza szeretete?. Szigetvár, Eger, Mohács, Buda, vagy akár a Corvin köz üzen a mai nemzedékeknek, Európának és a világnak ? mondta Fekete Péter azt is hangsúlyozva, hogy ?a hazaszeretet sohasem veszíthet?. Ez az erő a magyar lét titka, a magyarság öröme ? összegzett.

 


_d0a4539__copy__600x431.png
Jelenet a szigetvári csatából

Az államtitkár úgy folytatta: a hazaszeretet egyben felelősségvállalás, áldozathozatal, küzdés és helytállás is, továbbá naponkénti munka a nemzet gyarapodásáért, jövőjéért, biztonságáért, ?ha kell, akár más nemzetek javára, segítésére és nem kárára?. Fekete Péter szerint napjainkban ismét sorskérdés a nemzetállamok léte, keresztény hit és kultúra, valamint az országhatár védelme, a magyarság megerősödése. Beszéde zárásaként, hallgatóságát biztatva úgy fogalmazott: ?fogadjuk szívünkbe ősi örökségünket, a hazaszeretet megtartó erejét, örömét és felelősségét, főt hajtva Szigetvár hősei, Zrínyi Miklós és vitézeinek hűsége előtt?.

 


_d0a4546__copy__600x407.png
Jelenet a szigetvári csatából

Vass Péter, Szigetvár független polgármestere a Zrínyi Napok programjainak tapasztalatait értékelve azt mondta: a rendezvények mind minőségében, mind mennyiségében méltóak voltak a város hőséhez. A koszorúzással véget ért emlékünnepségen közreműködött Moravetz Levente színművész, Varga Miklós énekes, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar, a Csáktornyai Zrínyi Gárda, a Szigetvári Zrínyi Gárda és a Zrínyi-vitézek.

Forrás: MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond