A tematikus út kialakítását több mint 220 millió forinttal támogatja az Európai Unió, a teljes projekt megvalósítása 267 millió forintba kerül. Új attrakciókkal, interaktív elemekkel bővül a katonai emlékhely – mondta el Ecsődi László (MSZP) országgyűlési képviselő, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja. A beruházás során felújítják a honvédsereg 1848. szeptember 29-i győztes csatájának emléket állító obeliszket, rendezik környezetét, és kialakítják az 1848-49-es történelmi eseményekhez kapcsolódó sukorói haditanács emlékpontját.

A történelmi események megismerését, a fiatalok hazaszeretetre nevelését interaktív látogatóközpont segíti majd. A kivitelezési munkálatok augusztusban kezdődnek, jövő tavaszra fejeződnek be. A pákozdi emlékhely nem egy a katonai emlékhelyek közül, hanem a hazaszeretet, a nemzeti honvédelem megalakulásának színtere – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Takács János (MDF), Pákozd polgármestere kiemelte: a projekt megvalósításával újabb turisztikai vonzerővel gazdagodik a Velencei-tó környéke. Orgovány István, a tizenegy civil szervezetet tömörítő Pákozdi Emlékhely Bizottság elnöke arra felhívta a jelenlevők figyelmét, hogy megrongálódott az obeliszk, amelyet – mivel a márványlapok kezdtek elválni az emlékmű “magjától” – be is kellett állványozni. Az obeliszket egyébként szeptember 29-ig szeretnék felújítani, amihez mintegy 13 millió forintra lenne szükség. Ezért az emlékhelybizottság országos gyűjtést hirdetett, a támogatásokat a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének számlájára várják.

A pákozdi látogatóközpont alapkőletétele alkalmából Kovács Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatóhelyettese elmondta: a Közép-Dunántúlon tematikus utak, integrált turisztikai fejlesztések céljára 2,6 milliárd forint támogatást nyertek el tavaly a pályázók. A nyertes pályázatok között három a Velencei-tó környékének turisztikai fejlesztését szolgálja.