A Most vagy soha című dalukkal ismertté vált, Szakadáti Mátyás vezette MattSet Hazavágyó címmel megjelent harmadik nagylemeze két év küzdelmekkel és veszteségekkel teli történéseinek zenei lenyomata. A lemezbemutató koncert 2024. február 2-án lesz az Akvárium Klubban.

Az album izgalmas zenei kalandozásra hívja a hallgatót: elmegy egészen a gyökerekig, ugyanis a pop- és rockdalokat népzenei elemekkel díszíti. „Hazavágyódtunk, és ezzel a lemezzel talán el is jutottunk oda, ahová mindig is el akartunk jutni” – meséli a zenekarvezető.

„Az elmúlt két év sok szempontból az egyik legnehezebb és legfelemelőbb időszak volt az életünkben. Elvesztettünk számunkra fontos embereket, és születtek is a zenekaron belül új csemeték, jelenleg öt zenekari gyermekünk van. Mindannyian költöztünk és változtunk, közben rengeteget beszélgettünk, muzsikáltunk. Ezek lenyomata ott van a dalokban. Szeretek teljes albumokban gondolkozni, mindig kell egy vezérfonal egy ilyen alkotói folyamatban. Ezen a lemezen sokféle hazatalálás, vágyódás megjelenik, de leginkább az önmagunk felé vezető út, ami a legfontosabb” – meséli a zenekar vezetője, Szakadáti Mátyás, aki egy dal kivételével az összes dalszöveget jegyzi az albumon. Azonban a zene igazi csapatmunka eredményeként született, ugyanis számos ötletet és zenei témát a zenekar többi tagja hozott.

A Hazavágyó hangzásvilága a pop és a rock találkozásából született, de helyet kap rajta a blues, a népzene és a jazz is. Az album hangmérnöke és társproducere az Anna and the Barbies zenekar alapító tagja, Pásztor Sámuel volt. Bár a közös munkában teljesen visszatértek az analóg felvételi metódusokhoz, a zenekar mégis sokkal modernebb megszólalást kapott, mint eddig bármikor.

A lemezhez egy mikrofonnal felvett videósorozatot is forgattak. „Mindig is közel állt hozzánk az akusztikus muzsikálás. Szeretnénk megmutatni, hogy milyenek a dalaink, amikor egy szobában eljátsszuk őket úgy, mintha egy nappaliban lennénk. Ez a metódus semmiféle utólagos javításra sem ad lehetőséget, de még a zenekari arányokat sem tudjuk megváltoztatni. Mire jó mindez? Talán kevés őszintébb megnyilvánulása lehet egy zenekarnak, és jó tükröt tart a mai zenei felfogással szemben. Megmutatja a hallgatónak, milyen az, amikor a zenekari próbateremben először összeállnak a dalok” – emeli ki a zenekarvezető.

 

Spotify – MattSet: Hazavágyó
https://open.spotify.com/album/4w4ocEmgQnVM3H3MxQ32Ta?si=RhMXlRlvQkCrjbiBxBJuqg
YouTube – MattSet: Veled álmodnék
https://youtu.be/TkeruzlL5Rs?si=tdefr6cGb3520TuH
MattSet: Hazavágyó lemezbemutató koncert
https://www.facebook.com/events/7079941592064738

Fotó: Bikali Almasán Sándor