A Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta Hegedűs 2 László képzőművész azt a ma már muzeális értékű fényképezőgépet, amely a rendszerváltás előtti időkben munkái nélkülözhetetlen eszköze volt.

Hegedűs 2 László a nyolcvanas évek elején tűnt fel grafikai munkáival, nemzedékének egyik legeredetibb, az akkor még fénykorát elő sokszorosított grafikai eljárás, a szerigráfia mestereként, és a kortárs animáció új generációjának egyéni hangú, kísérletező, filmnyelvet formáló alkotójaként. Eszköztára látszólag tradicionális, művészeti gondolkodásmódja azonban a jelenségek mélyebb értelmét, mögöttes tartományait kutatva rejtett összefüggésekre mutat rá. Festészettel, grafikával, művészkönyvekkel, objektekkel egyaránt foglalkozik, de invenciózus alkotói magatartása egyéb műfajokban, a filmnél és a fotónál is teljes intenzitással és szakmai igényességgel jelenik meg.

A digitális technika beköszöntével a képalkotás közben használt eszközök is megváltoztak. A korabeli, a nyomtatott média és a sokszorosító eljárások során használt gépek is lassan emlékké, műtárgyakká válnak. Így vált Hegedűs 2 László nyomdai fényképezőgépe is muzeális értékké, amely most a művész adományaként, ajándékozási szerződéssel került a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol megfelelő körülmények között tárolva hozzáférhetővé válhat az elkövetkező nemzedékek számára is.


649302f71885c43e2dea0742.jpg
Hegedűs 2 fotómasinája

Hegedűs 2 László a Kultúra.hu-nak elmondta: tárolási gondok miatt ajándékozta a múzeumnak a fényképezőgépet, amely a rendszerváltás előtti időkben a lapkészítés nélkülözhetetlen eszköze volt.

 A művésszel egy korábbi kiállítása kapcsán itt beszélgettünk.

Forrás és fotók: Hegedús 2 László