fbpx

Hegedűs 2 László és Hegedűs Hanna Léna közös kiállítása

A kiállítás szeptember 15-én nyílik a Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában.

Hegedűs 2 László műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve, poézise egyaránt jellemzi a vizuális műfajokban létrehozott alkotásait.

A képzőművészet, a film, a fotó és az irodalom területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata már az 1970-es évektől túlmutat a „csak fotográfus”, a „csak filmes”, „csak képzőművész” műfajokon. Egyedüliként tagja mindhárom országos vizuális művészeti szervezetnek, a magyar képző-, film- és fotóművészek szövetségének. Hegedűs 2 László képzőművész a magyarországi kortárs színtér kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, festmény, nyomat, installáció) különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához.

Hegedűs 2 506 933ÁLOM képanyagát egy novellája illusztrálja, a szövegfelület fölött egy csak másodperceket mutató óra van elhelyezve, melynek mutatója kattogva körbe-körbe jár.

Hegedűs Hanna Léna így nyilatkozott a Bambikat lelövik, ugye?!, a Mortuus és az Állatok terítéken képsorozatokról:

„Állatok halálát látványossággá redukáltam grafikai sorozataimon, ezzel elérve azt, hogy az ember gyönyörködhet anélkül, hogy tisztában lenne azzal, első ránézésre mit is lát. Hogy az nem más, mint a saját, élő természetének eltiprása. A halál édeskés előadásmódja is erre játszik rá. Dekoratív köntösbe bújtatom a pusztulást, hiszen a tipikus vadászjeleneteket ábrázoló festmények előadásmódjának kelléke az ünnepi pompa és a látványosság.”

Hegedűs Hanna Léna felületi hatásokból merít, s maga is látszólag csupán játékos felületi hatásokat teremt; nem lehet azonban nem észrevenni, hogy mindezt általában ironikus távolságtartással teszi. A színes minták és a nagy, dekoratív felületek mögül egyfajta kiábrándult dekadencia és abszurditás sugárzik.

A tárlat szeptember 15-től október 23-ig látogatható.

Nyitókép: Hegedűs 2 László 506 933ÁLOM1 című alkotásának részlete. Képek forrása: Hegedűs 2 László és Hegedűs Hanna Léna.

A rovat további cikkei