A múzeumi zárvatartási napon, hétfőnként is tartalmas kikapcsolódást és elmélyülést kínál a Városliget emblematikus intézményének audio guide szolgáltatása a Néprajzi Múzeum nevű okostelefonos applikáción keresztül.

A Kerámiatér a Néprajzi Múzeum két részből álló látványtára, amely ingyenesen látogatható, a kiállítások nyitvatartási idején túl, például a hétfői napokon is. Nem raktár, de nem is részletes magyarázatokkal kísért kiállítás. A tárgyak közelében elhelyezett kísérőfüzetek mellett audioguide szolgáltatás igénybevételével is tájékozódhatnak a látogatók.

A Kerámiatérhez kapcsolódó audioguide 33 hangfájlból áll, ezek végigkalauzolják a látogatót a vitrineken. A vezetés témákat, tájegységeket és azokra vonatkozó jellemzőket mutat be, miközben kitér egy-egy kiemelt tárgy ismertetésére is, valamint a kurátorok elképzelései is kirajzolódnak. A kiállítás teljes anyaga 1,5 óra alatt kényelmesen meghallgatható magyar vagy angol nyelven. A hanganyag rövidesen német nyelven is elérhető lesz.

A szeptember első hétvégéjén záró Megérkeztünk kiállításban egészen más céllal, és csak nyitvatartási időben vehető igénybe a szolgáltatás. A tárlaton a legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig szerepelnek különleges tárgyak, amelyek történetét Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Lia tolmácsolásában lehet megismerni – ők kalauzolják a látogatókat az audio idegenvezetésen. A kiállítás anyagából szakrális afro-brazil amulettől turai menyasszonyi koszorúig, muszlim kendőtől finn varázslódobozig 12 kiemelt tárgy izgalmas titkai tárulnak fel. A mobiltelefonos audioguide a Néprajzi Múzeum alkalmazás letöltését követően a múzeum webáruházában vásárolható meg.

Nyitókép: a Néprajzi Múzeum mobilapplikációja. Fotó: MTI / OTS