Az Arcanum Adatbázis Kft. felajánlja minden település számára, hogy hivatalos lapjaikat térítésmentesen digitalizálja, kereshető PDF formátumot készít belőlük és ezeket átadja az önkormányzatoknak, illetve laptulajdonosoknak.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), hazánk legnagyobb teljes szövegűen kereshető periodika-adatbázisa több ezer folyóiratot fog össze a 18. századtól mostanáig. A havi sok százezer oldallal bővülő adatbázisban a keresés ingyenes, a tartalom megtekintése előfizetéshez kötött.

A program célja összegyűjteni és megőrizni az egyes települések által kiadott újságokat a kezdetektől egészen mostanáig. Itt nem kizárólag a rendszerváltozás utáni lapok jöhetnek szóba, hanem időkorlát nélkül visszamenőleg minden lap minden fellelhető lapszáma. Az ADT periodika-adatbázisba töltve ezen lapok tartalmai közösen is kereshetővé válnak, ami komoly információszolgáltatási szinergiákat indukálhat, egyúttal hozzájárul hazánk legnagyobb, teljességre törekvő periodika-adatbázisának bővítéséhez. A program keretében elsősorban hírújságokat várnak, reklámújságokat nem tudnak fogadni.

A pályázóknak össze kell gyűjteni a lehető legteljesebb helyi lapgyűjteményt, akár több korábbi lapot is. Rendelkezni kell a még élő lapok online publikációs jogával, és engedélyezni kell ezen tartalmak ADT-n történő közzétételét. (A már megszűnt, jogutóddal nem rendelkező lapok esetében nem szükséges publikációs jogi nyilatkozat, csupán a megszűnés tényét kell jelezni.) Az összegyűjtött lapszámokat a jelentkezőnek kell eljuttatnia az Arcanum telephelyére (1117 Budapest, Hunyadi János út 9. 20G ép.).

Pályázni ennek az űrlapnak a kitöltésével lehet 2023. október 31-ig. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben bírálják el.

A digitalizálás után kereshető PDF fájlokat hoznak létre, melyekben az egyes folyóiratok, azon belül az évek és lapszámok elkülönülnek. A lapokat az ADT-n településenként teszik közzé. A kész PDF állományokat elektronikus úton eljuttatják az egyes települések által megnevezett ügyintézőhöz. Az érvényes pályázatot visszaküldők 1 hónapos ADT-hozzáférést kapnak. A bírálatnál legfőbb szempontok az átadandó állomány teljessége, mennyisége, minél régebbi volta, állaga, valamint, hogy a pályázó számára miért és mennyire fontos a digitalizálás, illetve az ADT szolgáltatásba való bekerülés, az ahhoz történő hozzáférés.

Fotó: Arcanum Digitális Tudománytár