Helyzetek és karakterek címmel nyílt kiállítás március 10-én a PIM-ben. A Békés Rozi illusztrátor alkotásait felvonultató tárlat több szempontból is érdekes. Egyrészt rávilágít arra az általános tényre, hogy mennyire fontos egy könyvillusztráció. A hiánya ugyan nem vesz el egy regény vagy akár egy mesekönyv értékéből, hiszen anélkül is élvezhető, de a gyermek- és az ifjúsági könyvek esetében elengedhetetlenül fontos. Fejleszti ugyanis a gyermekek képzeletét, valamint növeli a könyv értékét. Ám sokszor hiba az illusztrációknál, hogy önmagukban nem állják meg a helyüket, csak a könyv szövegével együtt léteznek. Békés Rozi képei azonban merőben eltérnek ezektől, hiszen önálló művészeti alkotás minden egyes rajza. Sokszor az ember inkább azt érzi: a könyvet írták a rajzokhoz, és nem pedig a szöveg ihlette meg a képeket. Az összes karakternek arca, személyisége van, szinte lelépnek a könyv lapjairól, amit az erőteljes színek még inkább hangsúlyoznak. De olykor ? ilyen A dzsungel könyvéhez készült illusztráció is ? éppen, hogy a fekete-fehér tónusok erősítenek rá a figurák hitelességére.

Bekes_Rozi1

A tárlatnak rendkívül kicsi terem ad otthont, ahol többek között megtekinthetők A dzsungel könyvéhez és a Palacsintás királyhoz készített illusztrációk, de mindezek mellett helyet kaptak a spontán készült alkotások is. Ez értelmet ad a kiállítás címének, hiszen a könyvbéli karakterek mellett helyzeti rajzok is feltűnnek. Olyan rajzok, amelyek az utca emberéről és szituációkról mesélnek a látogatóknak. Ezáltal némi rálátást kapunk arra is, mennyire sokoldalú művész Békés Rozi.

Ezt erősíti szakmai sokszínűsége: a jelenleg grafikusként, illusztrátorként és tanárként is tevékenykedő alkotó 1980-ban végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán (ma: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) könyvművészet szakon. A ?90-es években különböző színházakban és filmekben volt díszlet- és jelmeztervező. Emellett számos animációs filmet és művészkönyvet készített. A színház nagyon közel áll a személyiségéhez, játszott amatőr társulatokban ? ahol saját maguknak készítették a jelmezeket, de még a díszletet is ?, illetve foglalkozott absztrakt színházi kísérletekkel is.

Bekes_Rozi

Illusztrátorként mégis a gyermek- és az ifjúsági könyvek területén maradt, a Puskin-mesékhez és Kertész Erzsébet könyveihez is készített rajzokat. Az összes alakjára ? így minden kiállított darabra ? jellemző a letisztultság, a karakter szinte egy-egy vonalból állnak, nincsenek éles kiemelések, sötét tónusok, mégis kifejezőek az arcok, a gesztusok, szinte megszólalnak a kép szereplői. A Helyzetek és karakterek kis kiállítás, egy kevés szelete annak a sokszínű világnak, amelyben Békés Rozi alkot, mégis megmutatja a fontosabb pontjait eddigi életművének.

Bekes_Rozi2

Békés Rozinak tavaly is látható volt egy kiállítása a Kisterem Galériában. Több díjjal is jutalmazták alkotásait, egyebek mellett 2010-ben elnyerte az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar szekciójától Az év illusztrátora-díjat, 2016-ban pedig megkapta a Szép Magyar Oklevél díjat is.

Aki jobban el szeretne mélyülni az illusztrátor képeiben, megtekintheti azokat az alábbi honlapokon: http://rozibekes.blogspot.hu, http://rozibekesdrawings.blogspot.hu, http://abstracttheatre.blogspot.hu

Fischer Viktória

Fotó: pim.hu