fbpx

Herbstgold Fesztivál: zene szenvedéllyel

Szeptember 11-től 25-ig Julian Rachlin meghívására a művészvilág nagyjai érkeznek Kismartonba: a nagyközönség láthatja többek között John Malkovichot A zenekritikus című show-ban, Juan Diego Flórez tenort, Schiff András zongoraművészt, Valerij Gergijev karmestert a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekarának élén, Dirk Stermann és Christoph Grissemann komikusokat, valamint a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpárost.

Esterhazy royal palace in the centre of Eisenstadt against cloudy sky

Julian Rachlin szenvedélyesen vágott bele a kismartoni Herbstgold Fesztivál irányításába, és erről a dinamikáról tanúbizonyságot is tett az égisze alatt megrendezett első, 2021-es fesztiválon. A hegedű- és brácsaművész, karmester és intendáns a 2022-es fesztivál mottójául nem mellesleg Haydn, a La Passione melléknévvel ellátott, 49. szimfóniájától is inspirálva saját credóját, a szenvedélyt választotta. A hatodik fesztivál szeptember 11. és 25. között lesz Kismartonban.

Julian Rachlin a következő magyarázatot adta az általa választott mottóhoz: „A művészetek, így a zeneművészet területén óriási szerepe van a szenvedélynek. Passzió, entuziazmus, a zenére összpontosító élet iránti eksztázissal párosuló lelkesedés pontosan leírják saját életfilozófiámat, és remélem, hogy ez a szikra fellángol a publikum soraiban is, és végigfut az egész fesztiválon.”

A művészvilág nagyjai a Herbstgold Fesztiválon

Idén ismét nagyszerű és egyben teljesen különböző művészeket köszönthetünk először, például Schiff András zongoraművész és karmester személyében sokadszorra a kismartoni Haydn Teremben. Többen debütálnak, így például a hollywoodi sztár John Malkovich A zenekritikus című show-műsorával, Juan Diego Flórez tenor egy dal- és áriaesttel, Valerij Gergijev karmester és a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara, valamint Dirk Stermann és Christoph Grissemann kabarettisták Loriot, Drámai művek című előadásukkal.

Emellett fellép a Chamber Orchestra of Europe a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekarának jogán, a nagyközönség Julian Rachlint szólista, karmester és kamarazenész szerepében is láthatja, a nagyszerű Quatour Ébène és a Wigmore Hall Vonósnégyesverseny díjazottjainak köszönhetően a jelen és a jövő kitűnő vonósnégyeseit ünnepelhetjük. A korhű hangszereket megszólaltató Barucco Ensemble-t Heinz Ferlesch vezényli. Pont a már ünnepelt sztárok és az utánpótlás, az ismert és még kevésbé ismert művészek összjátéka teremti meg a Herbstgold Fesztivál különleges atmoszféráját.

Haydn öt operájának korábbi bemutatói után az idén Wolfgang Amadeus Mozart egyfelvonásos Singspieljét, a Bastien és Bastienne című komikus operáját rendezik színpadra, mégpedig nem más, mint a 2019-ben a szentmargitbányai kőfejtő Mozart A varázsfuvola operarendezésével nagy sikert aratott Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros. Ez alkalommal azonban kisebb léptékek és teljes intimitás jellemzi majd a rendezést. A háromszereplős darabban egy egészen fiatal, a hírnév útjának kapujában álló társaság mutatkozik be.

 „Pillantásodban nem tükröződik saját boldogságom – ez a mondat csendül fel Mozart darabjában. Talán a legborzalmasabb, ami szerető embertársainkkal történhet, ha kihűl szerelmük. A fiatal Mozart tizenkét évesen komponálja meg ezt a két fiatal ember szerelmi tévedését feldolgozó tragédiát, a Figaro házassága gyermeteg előfutárát. Bastien megcsalja Bastienne-t, és a felszarvazott rettenetesen szenved. Colas varázsló azonban egy emberséges trükkel a fiatalok segítségére siet. Angelo Pollak tenor, Heinz Ferlesch karmester és a Barucco Ensemble tolmácsolásában rendezzük Haydn egykori alkotóhelyén színpadra a szerelmespár történetét” – nyilatkozta a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros.

Fertő-tavi Nyári Fesztivál

A kismartoni Esterházy-kastély, a HerbstgoldFesztivál otthona ékszerdobozként tündököl majd a nemzetközi fesztiválok palettáján. Julian Rachlin intendánsnak ez is volt a célja, hiszen bemutatkozó nyilatkozatában kifejtette, hogy a nemzetközi zenei élet gazdagságát és sokszínűségét szeretné Kismartonban viszontlátni, akik elvarázsolják publikumukat az egyedülálló és egyben meghitt kastélyterekben. A fesztivál már bevett tematikái továbbra is megmaradnak, így a klasszikus zenétől az operán, a nagyzenekari koncerteken át a dalestekig, a kamarazenét és zenés irodalmi estéket magukba foglaló programokig, megtetézve a Pan O’Gusto gasztronómiai fesztivál kínálatával és a jazz, a balkán-, roma- és világzenével.

Esterházy – a tartomány kulturális ütőere

A 2021-es Herbstgold Fesztiválon összesen tizenhat koncerttel 5000 látogatót köszönthettek Kismartonban, ami statisztikailag 97 százalékos kihasználtságot és hat telt házas eseményt jelentett. Fellépett többek között Yuja Wang, Daniel Harding, Aida Garifullina, Mischa Maisky, a Mahler Kamarazenekar, a Janoska Ensemble és a Bécsi Szimfonikusok.

„A Herbstgold Fesztivál az elmúlt években megkerülhetetlenné vált a zenei programok palettáján. A gazdag és sokszínű zenei kínálat a környék lakóin túl a messzi távolból is idevonzza a vendégeket. Ezért szorgosan munkálkodunk a kastélynegyedben épülő négycsillagos szállodaprojekt befejezésén annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szálláslehetőséget biztosíthassunk a több napra idelátogató vendégeink részére. A történelmi terekben rendezett klasszikus koncertektől az kastélyparkban rendezett fesztiválokon át egészen a Szentmargitbányai Operafesztiválig terjed a kulturális kínálatunk, így szinergiák sokaságát tudjuk egyesíteni a szállodaprojekt kapcsán” – fejtette ki véleményét dr. Ottrubay István, az Esterházy Stiftungen igazgatósági tagja.

Nyitókép: Shutterstock/Christian-Kobierski

A rovat további cikkei