A miniszterelnöki megbízott a kiállításmegnyitón elmondta: a nyelv, a hagyományok, a kultúra az identitás megnyilvánulásának elemei, s a kultúrán belül számunkra a magyar alkotók művei nagyon fontosak. Rámutatott: a most megnyitott kiállítás kifejezi a nemzeti összetartozást, azt, hogy a Kárpát-medencében többséget alkotó magyar nemzet egyes régiókban élő közösségei a szomszédos államoknak is értékteremtő polgárai. Hozzátette: jól ismerjük azokat a művészeinket, akik a Trianon előtti időszakban a magyar kultúra rendkívül magas szintű művelői voltak, viszont a teljes Kárpát-medencében együtt ritkán sikerül megmutatni az egyes régiók kortárs művészeik alkotásait, és ez utóbbinak nagyon jó példája a mostani kassai kiállítás. „Ez az igazi nemzetegyesítés és annak a kifejezője, hogy számunkra a legfontosabb az identitás megőrzése” – jelentette ki Szili Katalin.     

A miniszterelnöki megbízott beszédében méltatta a tárlat anyagát, s Márai Sándor szavaival élve kiemelte: „Herman László művészete valóban nem művelődési anyag, hanem élmény, amely felveri az életörömet bennünk. Harsány színek, kontrasztok, erőteljes jelképek. Nem a nyárspolgár, hanem egy hús-vér ember életének gondja, mélysége jelenik meg képein.”     

Herman László és Szili Katalin

A kiállítás megnyitóján részt vett Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a magyar–szlovák kormányközi vegyesbizottság magyar társelnöke is, aki a megnyitó után az MTI tudósítójának nyilatkozva a bizottság előkészületben lévő következő ülésének témáiról tájékoztatott. Elmondta: az ülés témái között több helyi kötődésű is van, s csütörtökön Kassán ezek érintettjeivel egyeztetett. Kifejtette: a vegyesbizottság jegyzőkönyvének egyik témája a Rovás egyesület székháza alatt lévő földterület további sorsa, a másik a református egyházhoz kötődő restitúciók kérdésköre, a harmadik pedig a Márai-emlékház előcsarnokának felújítása lesz. A vegyesbizottság következő ülésére várhatóan a nyár folyamán kerül sor.

Nyitókép: Herman László lendvai képzőművész beszédet mond kiállításának megnyitóján a felvidéki Kassán, a MaJel Rovás Központban 2022. április 28-án. Mellette Szili Katalin miniszterelnöki megbízott (j) és Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja. Fotó: MTI/Vajda János