_d0a3344__copy__600x400.png
dr. Hazai Kinga, Ungvári Tamás, Hirtling István, Hernádi Judit, Almási Éva,Brasch Bence, Ladányi Júlia, Zimányi Zsófia, Karácsony Ágnes (balról jobbra)

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő akkor döntött úgy, hogy létrehozza a Psota Irén Alapítványt és a Psota Irén-díjat, amikor 2016-ban a Nemzet Színészéve választották Psota Irén helyére. Az alapítvány kuratóriuma minden évben díjaz egy olyan színészt, akinek sokszínűsége, teljesítménye méltó a kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas Psota Irén szakmai örökségéhez. A Psota Irén-díjra minden magyarországi színház jelölhet egy-egy színészt, melyek közül a kuratórium tagjai választják meg az adott év díjazottját.


_d0a3105__copy__600x439.png
Almási Éva színművésznő, a Psota Irén-díj alapítója

A kuratórium tagjai között szerepel Almási Éva mellett Törőcsik Mari színművésznő, dr. Hazai Kinga ügyvéd, aki az alapítvány elnöke is egyben, Ungvári Tamás Széchenyi-díjas irodalomtudós, dr. Lantos Endre főorvos és dr. Langer János ügyvéd. Tavaly, 2017-ben Hegyi Barbara, idén 2018-ban pedig Hernádi Judit kapta az elismerést.


_d0a3168__copy__600x417.png
Hernádi Judit átveszi a díjat dr. Hazai Kingától és Hirtling Istvántól

A március 27-ei díjátadón ? mely egyben a színház világnapja is ? nem csak a díj által elevenedett meg az egykori legendás magyar színésznő. Ladányi Júlia és Brasch Bence, két negyedéves színművészhallgató olvasott fel a közönségnek Psota Irén gondolatokkal, érzelmekkel és történetekkel teli naplójegyzeteiből, ?mintha Psota Irén magával diskurálna?. Végül elhangzott a Himnusz a szeretetről című szám Psota Irén előadásában, mely a harmadik nagylemezéről való, a háttérben Keleti Évának a művésznőről készült fotói követték egymást egy vetítés keretében.


_d0a2992__copy__600x400.png
Ladányi Júlia és Brasch Bence színművészhallgatók Psota Irén naplójegyzeteiből olvastak fel

A 2018-as Psota Irén-díjat Hirtling István Jászai Mari-díjas, érdemes művész adta át Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művésznek. A következő szavakkal mutatta be a díjazottat: ?A fanyar élethumorral és életbölcsességgel átszőtt alakítások mind-mind a nagyok közé való tartozás ígéretét hordozták. Ő igazi nagylelkű és falánk színésznő. Nagylelkű, mert szélesre tárt szívvel és lélekkel fogad minden közeledést, és bizony vasráccsal zárkózik el a bántás elől. Falánk, igen, mert kíváncsiság és telhetetlen, mohó játékkedv és bátorság hajtja őt az életben és a pályáján egyaránt. Ezek a tulajdonságok teszik őt a színművészeti napszámosok megszállott papnőjévé. Sokszínű és gazdag tehetsége mentette meg a beskatulyázás unalmas és pusztító lustaságától. Várkonyitól Szikszaiig mindegyik rendező a nagy vad trófeáját látta a levadászhatatlan erejű nőben.?


_d0a3132__copy__600x400.png
Hirtling István színművész bemutatja a 2018-as Psota Irén-díj díjazottját

Hernádi Judit meghatódva vette át a díjat Hirtling Istvántól. ?Ez Irén ünnepe, a színészet ünnepe és most már kicsit az enyém is. Ez fantasztikus érzés. Rengeteg darabban láttam Irént, és egyszer vettem magamnak a bátorságot ahhoz, hogy bemenjek hátra gratulálni neki egy előadása után. Mikor mondtam, hogy gratulálok, azt válaszolta: ?mi van, el akarod játszani a szerepemet?? (nevet) Tudod mit, Irén, igen!? A rövid beszéd után a színművésznő köszönetet mondott mindenkinek, aki idáig eljuttatta a pályáján, partnereinek, a színházaknak és az Átriumnak, hogy javaslatot tett a személyére. Hernádi Judit az Átriumban A félelem megeszi a lelket című előadásban játszik jelenleg.


_d0a3199__copy__600x419.png
Hernádi Judit színművésznő kapta 2018-ban a Psota Irén-díjat

A díjátadó után Ungvári Tamás író a Psota Irén Alapítvány kuratóriumának képviseletében elmondta ?a színészet ünnepével, a mulandóság ünnepével? kapcsolatban, hogy nagyon ?nehéz megőrizni az emlékét azoknak a nagyoknak, akik közül Irén az egyik legnagyobb volt?. Kiemelte: ?nagyon nagy életet ünneplünk, és a mulandóságban ünnepeljük ezt az életet. Walter Benjamin filozófus azt mondta, hogy senki másnak nem tartozunk elszámolással, csak a holtaknak, akik éltek és elmentek, mert ők követelnek tőlünk valamifajta erkölcsi tartást, örömöt, színészetet és azt a kinyíló szeretetet, amely itt most megnyilatkozott.? Hozzátette, hogy ?Psota Irén mai, talán legméltóbb utódját, Hernádi Juditot a sokoldalúságával, a szerénységével, az odaadásával? mintegy 90 javasolt színész közül választották ki. ?Nincs még egy olyan színészi díj, mint ez, amely azt ünnepli, hogy voltak nagyok és megpróbálják megkeresni az igazán nagyokat, akik a nyomukba lépnek? ? tette hozzá.


_d0a3270__copy__600x400.png
Ungvári Tamás (középen), Hernádi Judit (jobb), Ozsgyáni Mihály moderátor (bal)

Bár Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Psota Irén Alapítvány kuratóriumi tagja nem tudott megjelenni a díjátadón, de egy kedves hangüzenetben ő is köszöntötte Hernádi Juditot és kiemelte: nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a saját szakmája szavaz az emberre.

A Posta Irén-díj plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, melyen Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható. A díjjal 500 ezer forint jutalom is jár, amelyet az idei évtől az Emberi Erőforrások Minisztériuma adományoz a MANK Nonprofit Kft.-n keresztül.


_d0a2942__copy__600x400.png
Psota Irén-díj

Révy Orsolya

Fotók: Csákvári Zsigmond