Az Amy világának szeptember 5-i premierjével, a Belvárosi Színházban indul az Orlai Produkciós Iroda 2021/2022-es évada. Az előadás rendezője Valló Péter, a főszerepekben Hernádi Juditot és Gombó Violát láthatja a közönség.

Kívülről nézve vonzónak tűnik egy ismert és sikeres szülő
gyerekeként felnőni, de a valóságban ez pokoli nehéz ügy. Judy Allen ünnepelt
színésznő, pályája csúcsán jár, de nem ebben a világban él, a hétköznapi
dolgokkal nem nagyon törődik. Csodálatos, szellemes, szenvedélyes és
mérhetetlenül felelőtlen. A lánya, Amy viszont két lábbal áll a földön,
kitartóan küzd színésznő anyja szeretetéért, azért, hogy elfogadja őt, miközben
szeretne felnőni és a saját életét élni. De hiába minden. Szerelem, család,
munka – bármit választ Amy, bárhogy dönt, az csak az anyjával való kapcsolatán
keresztül értelmeződik. Mintha vagy az anyja ellen, vagy éppen őérte történne
minden, és ettől nem lehet szabadulni.

Az Amy világa az anya-lánya kapcsolatok összetettségéről, az önfeláldozó szeretetről, a felnőtté válás és a művészlét nehézségeiről, az elmúlás fájdalmáról szól. És miközben beleshetünk a kulisszák mögé, látjuk a színházi és filmes művészek kiszolgáltatott világát, ahol a mindennapos csalódás és fájdalom elől a legtöbben ügyes kis élethazugságokba menekülnek.

David Hare darabját 1997-ben mutatták be a londoni Nemzeti Színházban, Richard Eyre rendezésében, Judy Dench és Samantha Bond főszereplésével, két év múlva pedig a Broadwayre került a produkció, amelyet számtalan díjjal ismertek el. A szerző – aki Az órák és A felolvasó című filmek forgatókönyvírójaként is ismert – a kortárs angol drámairodalom egyik legkiválóbb, legtermékenyebb és legnagyobb hatású alakja. Műveire jellemző a finom humor, a megértés, a bölcsesség és az emberszeretet. Darabjaiban – éppen úgy, mint Csehov – az emberi lélek mélységeit boncolgatja, és társadalmilag érzékeny témákon keresztül a legfontosabb emberi kérdésekre világít rá.

Az Amy világa „a lélektani realizmus szabályai szerint megírt szép színdarab a 20. századból – fogalmazott az olvasópróbán Valló Péter rendező –, és kell hozzá egy nagy színésznő”. Az Orlai Produkciós Irodánál ez a nagy színésznő Hernádi Judit személyében adott. Ő alakítja a színpadon a közönségnek élő, okos és szellemes, a vibráló felszín alatt törékeny Judy Allent. Megismerjük a lányához fűződő kötelékét, látjuk, hogy a történet 16 évet felölelő ideje alatt hogyan éli meg a hullámhegyeket és a hullámvölgyeket magánéletében és szakmájában.

A különleges érzékenységű Amyt, Judy lányát Gombó Viola alakítja, aki idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az Orlai Produkciós Iroda közönsége már jól ismeri őt, hiszen olyan előadásokban játszik, mint a Férjek és feleségek, a Kaktuszvirág és a Hurok, a mozirajongók pedig a Becsúszó szerelem Lüszijeként találkozhattak vele.

A további szerepekben Hámori Ildikó, Dékány Barnabás, Kardos Róbert és Zakariás Máté látható. David Hare darabját Kovács Krisztina fordította, az előadás jelmezeit Kiss Julcsi tervezi, a díszlet pedig a rendező, Valló Péter munkája. Az Amy világa szeptember 5-én lesz a Belvárosi Színházban, a továbbiakban szeptember 16-án és 17-én, illetve október 3-án, 21-én és 27-én lesz műsoron.