A 15 kategóriában jelölt filmdráma elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb fényképezésnek (Christophe Beaucarne), a legjobb adaptációnak (Xavier Giannoli, Jacques Fieschi), a legjobb jelmeznek (Pierre-Jean Larroque), a legjobb díszletnek (Riton Dupire-Clément) és a legjobb mellékszereplőnek (Vincent Lacoste) járó elismerést, a film főszerepét alakító 25 éves Benjamin Voisin pedig a legígéretesebb színésznek járó szobrot vehette át.

Vincent Lacoste

A párizsi Olympia koncertteremben rendezett 47. César-díjátadó  másik nagy győztese a Leos Carax rendezésében készült Annette című zenés film, amely a 11 jelölés után öt kategóriában győzött. A legjobb rendezés mellett megkapta a legjobb vágásért (Nelly Quettier), a legjobb hangmérnöki munkáért (Pascaline Chavanne), a legjobb vizuális effektekért (Guillaume Pondard) és a legjobb filmzenéért (Ron Mael és Russell Mael) járó Césart. A giccsességet művészi eszközként vállaló musicalfilm az amerikai Sparks art-pop duó ötlete alapján készült az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben, és a tavalyi cannes-i filmfesztiválon is megkapta a legjobb rendezésnek járó elismerést.   

A legjobb színésznek járó Césart Benoit Magimel vihette haza az Emmanuelle Bercot rendezésében készült De son vivant (Életében) című filmdrámában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznőnek járó szobrot Valérie Lemercier kapta meg a Céline Dion énekesnő élettörténete által ihletett Aline – A szerelem hangja című fikciós filmben nyújtott játékáért. A filmet a színésznő írta és rendezte. 

A legjobb forgatókönyvnek járó Césart Arthur Harari és Vincent Poymiro vehette át az Arthur Harari rendezésében készült Onoda, 10 000 nuits dans la jungle (Onoda, 10 ezer éjszaka a dzsungelben) című filmjéért, amely egy japán katona története a második világháború végén a Fülöp-szigeteken.

A legjobb külföldi filmnek járó Césart a francia Florian Zeller Az apa című angol drámája nyerte el a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkinsszal a főszerepben.
Florian Zeller rendező és Marine Delterme francia színésznő

Az elsőfilmes César-díjat Vincent Maël Cardona vehette át a Les Magnétiques című alkotásáért, amely egy vidéki francia család életén keresztül az 1980-as évek elején újhullámos zenéket sugárzó szabad rádiók világáról szól. 

A legjobb női mellékszereplő díját az ápolónő Aissatou Diallo Sagnának ítélte a francia filmakadémia Catherine Corsini Intenzív találkozások című filmjében nyújtott alakításáért. Az ápolónő önmagát alakítja a kortárs társadalmi drámában. 

A legígéretesebb színésznőnek járó Césart a 22 éves Anamaria Vartolomei vehette át az 1960-as években játszódó, Esemény című abortuszdráma című főszerepéért, amelyet Audrey Diwan rendezett. A film korábban a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díját is elnyerte.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Césart a Tibetben forgatott La Panthere des Neiges (A hópárduc) című alkotás kapta, Marie Amiguet és Vincent Munier rendezése.

Az életműért járó tiszteletbeli César-díjat idén Cate Blanchett vehette át. A szobrot Isabelle Huppert adta át az ausztrál filmsztárnak, akit állva ünnepelt a francia filmes szakma.

Az estet a filmakadémia a közelmúltban elhunyt Gaspard Ulliel filmszínész emlékének ajánlotta, akiről Xavier Dolan filmrendező személyes beszédben emlékezett meg.

A nyitóképen Cate Blanchett életműdíjas ausztrál színésznő és Valerie Lemercier, aki a legjobb színésznőnek járó szobrot kapta meg az Aline – A szerelem hangja című filmben nyújtott játékáért.

Fotók: AFP/Bertrand Guay