Az október 18. és 27. között zajló fesztivált az 1989-es rendszerváltozás és a romániai forradalom 30. évfordulójának szentelik.

Hét erdélyi magyar színház és a budapesti Radnóti Színház is részt vesz a román fővárosban szervezett 29. Országos Színházi Fesztiválon, a román színházi szakma legfontosabb seregszemléjén.

A fesztivál tíz napja alatt 41 romániai produkciót láthat a közönség, amelyek a 2018-2019-es évadban születtek. Külföldről négy előadást hívtak meg, közöttük a budapesti Radnóti Színház III. Richárd című produkcióját, amelyet Andrei Serban román rendező állított színpadra.

A darabot október 22-én játsszák a bukaresti Bulandra Színházban.

A szervezők külföldi táncszínházi előadást is meghívtak, így a szentpétervári Eifman Ballet az Anyegin című produkciót mutatja be Bukarestben.

Az erdélyi magyar színházak közül a legtöbb előadással, hárommal a
Kolozsvári Állami Magyar Színház lesz jelen, játsszák a Tompa Gábor
által rendezett Jónást és A velencei kalmárt, illetve az Andrei Majeri rendező által jegyzett Las Meninast.

A bukaresti seregszemlén lesz a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Luigi Pirandello IV. Henrik című művével, amelyet Victor Ioan Frunza állított színpadra. Beválogatták a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Székely Csaba Semmit se bánok című műve alapján készült előadást, amelyet Lendvai Zoltán rendezett.

A seregszemlén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Thornton Wilder A mi kis városunk című drámáját viszi színre Vladimir Anton rendezésében.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Maria Wojtyszko lengyel drámaíró Sam, avagy felkészülés a családi életre című művét mutatja be, rendező Bocsárdi László.

Az egyik leginkább várt produkciónak számít a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Három nővére, amelyet Albu István jegyez.

A fesztiválra meghívást kapott a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is, amely Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című drámáját viszi színre Madalin Hincu rendezésében.

Nyitókép: Három nővér. Forrás: Figura Stúdió Színház