Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz első napja, de a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére 2003 óta a bábosok ünnepe is. A hazai hivatásos bábszínházak a műfaj sokszínűségét hirdetik idén is szerte az országban.

49ead8cad8ecd14a21772095ba3b7c2e_16.jpg
Jelenet a Dekameron 2023-ból. Fotó: Piti Marcell / Budapest Bábszínház

Békéscsaba

A bábszínházi világnap alkalmából a felnőtteket invitálja a Paprika Jancsi című előadásra a Napsugár Bábszínház. Az események ezúttal paravánon innen és túl is zajlanak, ugyanis az érdeklődők megnézhetik, hogyan zajlik a háttérben egy kesztyűsbábos előadás. Párhuzamosan két síkon futnak az események: miközben bábszínészeink a megszokott módon játszanak, a nézők kivetítőn figyelhetik, mi történik a háttérben, a színfalak mögött. Az előadást követően pedig a közönség a rendezővel és a színészekkel beszélgethet.
Részletek a programról itt.

Budapest

A Budapest Bábszínházban a március 21-i Dekameron 2023 előadás után közönségtalálkozót tartanak az egy éve bemutatott darab alkotóival és szereplőivel.

Március 22-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is programokkal készül, az események helyszíne a Bajor Gizi Színészmúzeum. A gyerekeket a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábos hallgatói, Vitéz László bábjáték-automata és a Vásártér várja. Délután kiállítás nyílik a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon készült fotókból, és a fesztivál történetéről szóló könyvet is bemutatják. A napot osztálytalálkozó zárja, amelynek vendégei az Állami Bábszínház Bábstúdiójában 1983-ban végzett művészek.
Részletek a programról itt.

Debrecen

A Vojtina Bábszínházban a tíz éven felüli érdeklődők betekinthetnek a következő bemutató, a Zozó, a magányos szörny próbáiba. A sétára vállalkozó, kulisszákra kíváncsi színházbarátok délután Láposi Terka idegenvezetésével bejárhatják a Vojtina folyosóit, minden zegzugát, megismerkedhetnek a színház működésével, a különböző bábtípusokkal, azok mozgatásával, betekinthetnek a műhelyekbe, a színfalak mögé, láthatnak terveket, maketteket, sőt azt is megtudhatják, hogyan készül el egy báb, vagy milyen egy báb tervezői rajza.
Részletek a programról itt.

Szeged

A Kövér Béla Bábszínház művészei délelőtt egy alsóvárosi óvodát látogatnak meg. Délután érdemes lesz nyitott szemmel felszállni a trolira és a villamosra, mert a társulat egyik fele a helyi járatokat szállja meg bábokkal, útba ejtik a piacot, a nagyobb tereket is, hogy felvidítsák az iskolából vagy munkából hazafelé zötyögőket, a másik fele pedig a Széchenyi teret veszi birtokba, ahol többállomásos játékos foglalkozással készülnek minden korosztály számára.
Részletek a programról itt.

Veszprém

A Kabóca Bábszínház egy nappal később kezdi az ünneplést, de három napig tart a színháznyitó VárLak Fesztivál. Átadják a bábszínház új épületét, és részleteket mutatnak be a teljes egészében a Múzeumok Éjszakáján látható, A. Tóth Sándor festőművész képei inspirálta előadásból, amelynek rendező-koreográfusa Ladányi Andrea. Érkezik Vitéz László és Pályi János, a Kabóca több produkcióját is megnézhetik az érdeklődők. Lesz gyermektáncház, koncert és kulináris meglepetés, az igazán bátrak pedig egy egész éjszakát tölthetnek az új bábszínházban.
Részletek a programról itt.