Egymillió dollár Elvis Presley overáljáért, kettő Bob Dylan szövegvázlatáért, hat Kurt Cobain gitárjáért. Bagatell összegek, ha a rajongott sztárokról van szó.

Vannak, akik napokig sorban állnak, hogy jó helyet csípjenek el egy koncerten, mások akár egy másik földrészre is elrepülnek, hogy kedvenceiket kövessék a turnén, esetleg lesátraznak a házaik előtt, hogy egy pillantást vethessenek rájuk. És vannak azok a mélyzsebűek is, akik dollárszázezreket vagy akár milliókat is elköltenek egy-egy relikviára, hogy közelebb érezhessék magukat rajongásuk alanyához. Néhány olyan különleges tárgyat gyűjtöttünk össze a rock történetéből, amelyek egészen elképesztő összegekért cseréltek gazdát.

Elvis Presley overálja és haja

A zenetörténelem egyik legünnepeltebb előadójának, Elvis Presleynek számos ikonikus öltözéke kitörölhetetlenül a retinánkba égett – talán azért is, mert az ő ruháit másolják és viselik a leggyakrabban. Az egyik legismertebb az a fehér overál, amit az 1972-es, Madison Square Gardenben tartott előadásaiban viselt, és amely 2021-ben több mint 1 millió dollárért kelt el. Hogy a rajongóknak semmi sem drága, az is bizonyítja, hogy ugyanezen az árverésen egy tégelynyi levágott hajáért valaki 72.500 dollárt fizetett.

John Lennon autója, zongorája, gitárja és kézirata

John Lennon zongoráját, amelyet az Imagine című sláger komponálása közben használt, George Michael énekes vásárolta meg 2,2 millió dollárért egy 2001-es aukción. 2010-ben A Day In The Life kézzel írt dalszövegét 810.000 fontért vették meg egy Sotheby’s aukción. Évekig elveszettnek hitt Gibson J-160E akusztikus gitárja 2015-ben a becsült összeg háromszorosáért, 1,9 millió fontért került egy névtelen vásárlóhoz. A tragikusan korán elhunyt énekes Rolls Royce-át is eladták egy gyűjtőnek, a vételi árat azonban nem hozták nyilvánosságra. A Beatles emléktárgyaira egyébként is nagy a kereslet: Brian Epstein menedzserrel aláírt szerződésük például 554.000 dollárért kelt el.

Ringo Starr dobkészlete és karórája

A Beatles dobosának felszerelése rekordáron, 2,2 millió dollárért kelt el 2015-ben. A zenész 1963 és 1964 között több mint 200 fellépésen játszott a Ludwig Oyster Black Pearl típusú háromrészes dobfelszerelésen, és a hangszerrel számos korai Beatles-slágert rögzítettek, köztük a Can’t Buy Me Love, a She Loves You és az I Want to Hold Your Hand című dalokat. Ugyanezen az aukción számos személyes tárgyat is eladott, köztük például egy Patek Philippe karórát 179.000 dollárért.

Bryan Adamsék gitárja

2004 decemberében pusztító cunami okozott felbecsülhetetlen emberi és anyagi károkat Indonéziában, Sri Lankán, Thaiföldön és még számos más ázsiai országban. Bryan Adams tizennyolc másik előadóval – köztük Mick Jaggerrel, Keith Richards-szal, Eric Claptonnal, Stinggel – aláírtak egy Mexican Standard Fender Stratocaster gitárt, amelyet 2,8 millió dollárért árvereztek el, a bevételt a Reach Out To Asia jótékonysági szervezet kapta. Érdekesség, hogy akkoriban egy ilyen gitárhoz újonnan mindössze 350 dollárért hozzá lehetett jutni.

Bob Dylan szövegvázlata

Bob Dylan 1965-ben írt Like a Rolling Stone című dalának szövegvázlata 2014-ben több mint 2 millió dollárért kelt el egy árverésen. A négy szállodai papírra írt jegyzeteken Dylan kézzel, ceruzával írt dalszövegei, firkái, kósza gondolatai és fel nem használt sortöredékei is szerepelnek.

David Gilmour gitárja

A Pink Floyd zenésze 2019-ben megvált híres Black Strat gitárjától, amelyért a megelőző becslések szerint 200.000 dollár körüli összeget vártak. A jótékonysági árverésen viszont közel 4 millió dollárt adtak érte, így ez lett a legdrágább gitár, amit aukción eladtak. A bevétel a ClientEarth szervezethez került, amely az éhínség ellen és a hajléktalanok megsegítéséért küzd.

Kurt Cobain gitárjai és kardigánja

De nem sokáig tartotta Gilmour gitárja a világrekord pozíciót. Kurt Cobain 1959-es Martin D-18E akusztikus gitárja, amelyet az MTV Unplugged 1993-as fellépése során használt, mindössze öt hónappal a halála előtt, 2020-ban több mint 6 millió dollárért talált gazdára. Ugyanezen a fellépésen viselt, cigarettával kiégetett zöld moherkardigánjáért valaki 2019-ben 334.000 dollárt fizetett. Nem sokkal maradt el Cobain másik gitárja sem a rekordtól. A Smells Like Teen Spirit videóban használt 1969-as Fender Competition Mustang 2022-ben 4,7 millió dollárért kelt el.

A nyitóképen Kurt Cobain egyik gitárja árverésen. Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A cikkhez felhasznált források itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.

Decemberben jelenik meg a Magyar rocktörténet című képregénysorozat első része, amely a ’60-as, ’70-es éveket, a magyar rock hőskorát mutatja be.
Írta: Kántor Mihály. Rajzok: Szabó Csaba és Fritz Zoltán. Művészeti vezető: Futaki Attila. Előszó: Jávorszky Béla Szilárd. A kiadvány fő támogatója a Petőfi Kulturális Ügynökség.