Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből nyújt ízelítőt a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők egy húsz, egyenként ötperces epizódból álló videósorozat segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a komponista jelentős alkotásaival.

Akad, akinek már gyermekkorától az élete része, míg másoknak kevésbé ismerős terep a komolyzene világa. Nekik is szól a Müpa új videósorozata, amely Beethoven kivételes művei révén igyekszik közelebb hozni a közönséghez a klasszikus dallamokat. Az intézmény a páratlan kincseket rejtő archívumából válogatott koncertfelvételekkel, világhírű karmesterek tolmácsolásában, elismert hangszeres szólisták játékán keresztül vezeti be az érdeklődőket ebbe a varázslatos univerzumba.

Az első részben a csellóra és zongorára írt g-moll szonáta kerül terítékre Várdai István és Frankl Péter előadásában. A későbbiekben egyebek mellett az A-dúr vonósnégyesről, a Holdfény”-szonátáról és a c-moll, avagy „Sors”-szimfóniáról tudhatnak meg többet. A karmesterek és előadóművészek közül többek között Kocsis Zoltánnal, Vásáry Tamással, Baráti Kristóffal, Hollerung Gáborral, Giovanni Antoninivel, Gyenyisz Macujevvel, Maxim Vengerovval, Shai Wosnerrel, Kobajasi Kenicsiróval és Pinchas Zukermannal találkozhatnak egy-egy felvétel erejéig.

Vásáry Tamás
Fotó: Posztós János

A közönség a zene élvezetén túl minden részből érdekességeket tudhat meg az elhangzó zeneművekről és az azokat előadó művészekről is. A #Beethoven250Challenge-hez bárki csatlakozhat, aki pár hét leforgása alatt, szórakoztató formában szeretne átfogó képet kapni a zeneszerzőről.

Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg
Fotó: Pályi Zsófia

Az epizódok nagyszerű alkalmat teremtenek arra is, hogy a Müpa online közösségének tagjai találkozzanak egymással a virtuális térben, és megosszák egymással az élményeiket.

A Müpa egyedi GIF-csomaggal is készült a követőinek, és mindenkit arra biztat, hogy bátran használja azt a közösségimédia-felületeken. A humoros GIF-ek segítségével a nézők kinyilváníthatják tetszésüket, gratulálhatnak a művészeknek, és felidézhetnek jellegzetes nézőtéri mozzanatokat.