fbpx

Heti menü (01. 14–20.)

Kulturális programajánlónk a hétre.

Január 14.,csütörtök – Ima és fohász

A Nemzeti Énekkar közönség nélkül felcsendülő koncertjén a német, osztrák, orosz és magyar műveket felvonultató műsor minden száma vallásos zene. A kórus – a barokktól a 21. századig ívelő programmal – állandó zongoraművész partnere, Bizják Dóra társaságában lép a Müpa Home kamerái és mikrofonjai elé.

Január 15., péntek – Levél anyámhoz

A Trafó olyan produkciókat mutat be a lezárások idején, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Visszanézni nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő.

„Egész életünk mintha egy anyánkhoz írott levél volna” – véli Fekete Ádám, aki ezúttal az írás folyamatába enged betekintést, az önmagát szöktető és önmagát kigáncsoló gondolat vesszőfutásába.

Január 16. szombat – Dés László és Tennessee Williams

A vágy villamosa Venekei Marianna első egészestés koreográfiája, amelyet csaknem három éve mutatott be a Magyar Állami Operaház. A koreográfus és Dés László zeneszerző közös vállalkozása zeneileg és látványvilágában is a Tennessee Williams-mű eredeti korában és helyszínén, az 1940-es évek New Orleans-ában meséli el a történetet a modern balett eszközeivel – ezúttal online.

Január 17., vasárnap – Az utolsó tűzijáték

Létezik olyan jó szülő, aki nem okoz szorongást gyermekének, vagy szülőnek lenni eleve bukásra ítéltetett hivatás? Megtalálható egy tartható egyensúly a túlzott elengedés és fojtó szeretet között? Efféle kérdéseket feszeget a Bethlen Téri Színház előadása, amelyben Csábi Anna rendező egy szívmelengető „hollywoodi”, és egy sötét tónusú „bergmani” anya–lány viszonyról szóló történetet állított színpadra Udvaros Dorottyával és Földes Eszterrel.

Január 18., hétfő – Cannaro koncert

A virtuóz manouche swing, Budapest múlt századi szalonzenéivel fűszerezve, egy csipetnyi Párizzsal,  a jazz zenei szabadságával, Django Reinhardt zenéjét idézve – ez a Cannaro. Mindennek a zenei és stíluskavalkádnak mi is részesei lehetünk a Magyar Kultúra Online Hete programsorozatában helyet kapott koncerttel.

Január 19., kedd – 30 éves az Orfeo Zeneakar

Vashegyi György együttese jubileumi koncertjét eredetileg a Purcell Kórussal együtt ünnepelte volna, de a járványhelyzet miatt műsorváltoztatásra volt szükség. A programban ezúttal olyan Haydn- és Mozart-művek hangzanak el, amelyekben az Orfeo mind önálló együttesként, mind pedig kedvelt szólistái partnereként kiemelkedő szerephez jut. Baráth Emőke operaénekes mellett szólistaként lép fel Berecz Mihály zongoraművész.

Fotó: Markos Tamás

Január 20., szerda – Kamaramuzsika

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. A formáció tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek idén számos hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában. Az együttes második koncertjén Baráti Kristóf, Fenyő László, Maxim Rysanov és Balog József csatlakoznak a két alapítóhoz, a hangverseny műsorán pedig két nagyszabású, romantikus mű szerepel.

Nyitókép: A vágy villamosa. Fotó: Polyák Attila

A rovat további cikkei