Január 9., csütörtök – Alternative Street Art túra Budapesten

A városismereti sétákkal lassan Dunát lehetne rekeszteni, de ilyenen még biztos nem jártál. A híres költők és történelmi személyek szülőházai helyett ezúttal az belpesti underground kultúrát ismerhetik meg közelebbről a jelentkezők, ugyanis a túravezetők a 7. kerület legérdekesebb street art alkotásai alapján határozták meg az útvonalat. A hipszter negyedként is emlegetett városrész hemzseg a független alkotók kézjeleitől, egészen apró, pár centis graffitiktől kezdve tűzfalakat beborító műalkotásokig.

Január 10., péntek – összművészeti fesztivál a Rádayban

Az Itt és Most imprószínházi társulat idén is megrendezi házi fesztiválját, a Startfesztet. A pénteken kezdődő 3 napos eseményen kipróbálhatjuk a bennünk lakozó színészt, részt vehetünk kézműves foglalkozásokon, meghallgathatjuk a Lázár tesók és Nyáry Krisztián irodalmi estjét, vagy profi játékkészítőktől tanulhatunk a társasozásról. A fesztivál minden programja ingyenes és családbarát, de a helyek gyorsan fogynak, úgyhogy érdemes minél előbb regisztrálni.

Január 11., szombat – Kardos-Horváth János egyszálgitáros estje Sopronban

Rengetegen keserédes mosollyal gondolunk vissza azokra az évekre, amikor még aktívan működött a Kaukázus. Kardos-Horváth János zenekarán egy generáció nőtt fel, és noha azt az időszakot már nem kapjuk vissza, az énekes önálló estjein nosztalgiázhatunk kicsit. Jani szerzői estje „hangulatos, romantikus, humoros, intellektuális, közéleti, mégis emelkedett”, és a slágerek mellett a Földlakó 2.0 című könyv néhány részlete is felcsendül.

Január 12., vasárnap – Táskafestő workshop az Alkotásutcában Debrecenben

Ahogy a környezetvédelem és a hulladékcsökkentés témája egyre égetőbbé vált, úgy lettek népszerűbbek a fenntartható módon készülő kézműves termékek is. Ennek köszönhetően egyre több workshopot tartanak, ahol alkotásra ösztönzik a látogatót, aki profi instruktorok segítségével készítheti el egyedi ékszereit, festményeit, kerámiáit. Az Alkotásutcában a táskáké lesz a főszerep, ha rajongasz a divatért, ott a helyed.

Január 13., hétfő – Loop Gallery a Trafóban

El tudod képzelni, hogy mostantól nem csak a filmeket és a könyveket, de a kiállításokat is online pörgesd végig? Nos, a Loop Gallery ötletgazdái mertek nagyot álmodni, így a 2019/2020-as évadban olyan témákkal foglalkoznak, mint hogy hogyan válik a tartalomfogyasztás és –gyártás központi médiumává a képernyő, milyen eszközökkel manipulálódnak a létrejövő tartalmak, és hogyan torzul el a saját valóságunkról alkotott percepciónk. A kérdésekre Bíró Dávid fotóművész és Sárai Vanda kurátor keresik a választ a smART XTRA! következő eseményén.

Január 14., kedd – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora

A Mezőségben élő magyarok lelkiismeretesen őrzik archaikus nyelvüket, táncaikat, zenéjüket, miközben az izoláltság miatt éppen itt érhetők leginkább tetten a nemzet autentikus vonásai. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes archívum műsorában a belső-mezőségi falvak – Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás – táncait, dalait és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatja be. A műsorban elhangzó dalokat Kallós Zoltán gyűjtéséből válogatták össze.

Január 15., szerda – Varga Zoltán Cseh Tamás estje Miskolcon

A srác, aki valaha voltam című szerzői esten Varga Zoltán állít emléket Cseh Tamásnak és egykori önmagának. A tizenegy dal és novella egyfajta vallomásnak is tekinthető, ami kíméletlen őszinteséggel állítja egymás mellé a múltat, a jelent és a jövőt, a hibákat, örömöket, elszalasztott és megélt lehetőségeket.

Kiemelt fotó forrása: Alkotásutca