Kulturális programajánlónk.

Mutatjuk, milyen programokat érdemes észben tartani a héten.

Január 16., csütörtök – két világsztár a Zeneakadémián

Gautier Capuçon és Yuja Wang két karakteres muzsikus, akiket jól ismer a magyar közönség is. Ezúttal egy romantikus programmal érkeznek Budapestre: zongorára és csellóra komponált virtuóz szólamokkal és gazdag érzelmi skálát felvonultató Franck- és Chopin-darabokkal.

Január 17., péntek – (színész)női sorsok

Három különleges nő sorsát mutatja be Bíró Kriszta darabja, a Teher alatt nő. Az egyikük volt az első, aki térdig felhúzta szoknyáját a színpadon, három nyelven játszott és rettegtek tőle a színházigazgatók. A másikuk nadrágban járt, majd miután a Gestapo kiverte a fogát, első adandó alkalommal távozott az országból. A harmadik egyedül vágott neki Európának, hogy külföldön teremtse meg színésznői karrierjét. Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória bújik Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin bőrébe az RS9-ben.

Január 18., szombat – kortárs táncos keresztmetszet

A SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál tizenöt éve teremt alkalmat a táncművészeknek, koreográfusoknak produkcióik bemutatására. Fiatal alkotók első munkái, beérett művészek koreográfiái kapnak helyet a néhány napos versenyprogramban. Ezek legjobbjait nézhetik meg a fesztivált záró gálaesten kiegészülve Fehér Ferenc The Station című duettjével, a fesztivál vendégelőadóival, Mándy Ildikóval, valamint a tavalyi fesztivál díjazottjaival a MU Színházban.

Január 19., vasárnap – Van másik…

Verbunkos dallamok, egy kürt kvintett és egy vonósnégyes – a bécsi klasszika három nagymestere, Haydn, Mozart és Beethoven népszerű kamarazenei művei csendülnek fel a Győri Filharmonikus zenekar délutáni koncertjén az Egyetemi Hangversenyteremben. A Felfedezések sorozat Van másik…elnevezésű hangversenyét Berkes Kálmán művészeti vezető vezényli.

Január 20., hétfő – kortárs költészet kamaszoknak

Több mint két éve jelent meg a nyolcvanöt kortárs költő verseit összegyűjtő ifjúsági antológia, a Szívlapát. A versek – a Tilos az Á kiadó szándékai szerint – éppúgy érdekesek, fájdalmasak, kacagtatóak, elgondolkodtatóak a felnőttek számára, a megcélzott korosztály mégis a gimnazisták. A Debreceni Csokonai Színház verses előadása is elsősorban nekik szól – képekkel és zenével társítva a verseket Mercs János rendezésében.

Január 21., kedd – Közép-európai avantgarde

Kassák Lajostól Márffy Ödönön át Moholy-Nagy Lászlóig számos magyar és közép-európai alkotó csaknem százötven munkáját vonultatja fel a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának Törésvonalak című kiállítása. A tárlat az avantgarde fejlődésének 1908 és 1928 közötti időszakát mutatja be az említett térségben huszonnégy nemzetközi gyűjteményből kölcsönzött alkotásokkal.

Január 22., szerda – Könyvek és kedvelőik

A Várkert Irodalom-sorozat három éve mutatja be az írókat, költőket és azokat, akiknek sokat jelentenek a könyveik. A 2020-as év első alkalmán négyen mesélnek arról, hogy az ő életükben milyen szerepet játszik az irodalom, miként segít egy nehéz helyzetben egy vers vagy néhány sor. Példaképek elnevezésű estjükön Kulka János színművész, Farkas Róbert zenész, a Budapest Bár alapítója, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó és Grecsó Krisztián író beszélgetnek Juhász Annával.

Nyitókép: SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál, fotó: Dusa Gábor