Mutatjuk, mely programokra érdemes figyelni a héten.

Január 23., csütörtök – digitális sivatag a Ludwigban

Most képzeljük el, hogy „lekapcsol” az internet. Vajon mi fogadna minket: élettelen szerverek és elektronikai hulladékok tengere? Digitális tartalmak nélküli monitorok tömege? Egy digitális sivatag? Hogyan befolyásolná az anyagát és helyét vesztett hatalmi struktúrák dinamikáját, és milyen gazdasági és politikai hatása lenne annak, ha a hálózat lekapcsolna? És mit mondhatunk vagy tehetünk ilyen esetben? Hogyan lakjuk – vagy nem lakjuk – be azt a dimenziót, amely lényegében egy kölcsönvett tér és idő, egy olyan tér-idő, amelyet ezentúl meg kell osztanunk a digitális és a fizikai valóság között? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Ludwig Múzeum The dead web – The end című kiállítása, melynek megnyitója várja csütörtökön az érdeklődőket.

Január 24., péntek – akusztikus Apey-koncert a belvárosban

Áron Andris neve egyre kevesebb embernek lehet ismeretlen. 2018 szeptemberében meghívást kapott a Lollapalooza fesztiválra Berlinbe. 2019-ben fellépett Groningenben a Eurosonic showcase fesztiválon. 2019 februárjában kiemelkedő dalszerzői teljesítményeiért, sokoldalú hangzásvilágáért díjazta az Artisjus az év junior dalszerzőjeként. „Kevés olyan sokoldalú dalszerző szaladgál a világban, aki egyszerre több műfajban, önazonosan, egyedi saját hanggal és hiteles üzenettel megállja a helyét. Áron András dalaiból árad az a fajta erőlködésmentes attitűd, ami segít elhinni: zenei mondanivalója egyetemes, dalszövegei mélyről merítenek, de mégis egyszerűséget hordoznak. Legfőbb erénye a tiszteletreméltó és inspiráló bátorság, a kompromisszumok nélküli művészi hang, az őszinteség önmagáról és világnézetéről” – írták róla. Pénteken az Akváriumban csíphetjük el.

Január 25., szombat – tárlatvezetés a MODEM-ben

Január 25-én Balázs Nikolett és Gallai Judit Ágnes tárlatvezetése várja az érdeklődőket a Debreceni Nemzetközi Művésztelep kiállításán. 2019-ben azt a kérdést tették fel, hogy miféle anyag a művészet anyaga? Konceptuális? Emocionális? Materiális? Sűrű? Összetett? Tapintható? Hogyan érzékelik az alkotók művészetük anyagát? Kiindulópontot jelent-e vagy szükséges hordozót? Vajon a kortárs művészek digitális nemzedékének megváltozott-e a viszonya az újrafelfedezett analóghoz és matériához, vagy azok, akik megélték a digitális váltást, hasonlóan viszonyulnak ahhoz, mint az azelőtti korok képviselői? A tárlatvezetésen/ kiállításon ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Január 26., vasárnap – világörökségi séta Pécsen

Aligha van jobb vasárnapi program – akár az egész család számára –, mint felderíteni egy egyébként is figyelemre méltó múlttal rendelkező város titkait, rejtélyes történeteit. Az idegenvezetővel megtett pécsi séta során felfedezhetjük az 1600 éves, festett ókeresztény sírkamrák titkait. Nem is kell izgalmasabb elfoglaltság, ugye?

Január 27., hétfő – Oscar-díjra jelölt nyitófilm a BIDF műsorán

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nem kevésbé izgalmas alkotással indul hétfőn, mint a legjobb nemzetközi film kategóriában Oscar-díjra jelölt Honeyland, azaz Méz-királynő című macedón dokumentumfilmmel, mely egy meditatív ökológiai mese egy macedón méhészasszonyról. A BIDF teljes programját egyébként is ajánlott böngészni, ugyanis számos rendkívül izgalmas és ígéretes filmes alkotás kapott rajta helyet.

Január 28., kedd – S.Ö.R, Csiky, Kaposvár

Fotó: Kis Péter

„Ismerik a nagy lándzsarázó összes műveit? Jól ismerik? Csak azt hiszik! Most három (azaz három, jól hallották) zseniális pofa, akarom mondani művész előadja a Shakespeare összest! Ne ijedjenek meg, nem napokon át tartó, nézőpróbáló és elmekínzó színházi maratonra hívjuk önöket, hanem egy fergeteges, viccesen őrült vagy őrülten vicces, hihetetlen tempójú egy estés Shakespeare-futamra!” – áll a kaposvári Csiky Gergely Színház darabjának leírásában. Annyi biztos, hogy Shakespeare-rel ilyen fornában ritkán találkozunk, aki teheti, nézze meg a darabot!

Január 29., szerda – Én, a Féreg Szegeden

A Szegedi Egyetemi Színház Franz Kafka híres elbeszélését, az Átváltozást alapul véve ezúttal egy összkomfortos családi ház konyhájából és szobáiból jelentkezik. A játék során betekintést nyerhetünk egy család mindennapjaiba attól a pillanattól kezdve, hogy fiú nem tud bemenni dolgozni. Ez a súlyos esemény és egy súlyos körülmény és mindezeknek fel és fel nem dolgozása egyszerre nehezedik apára, feleségre, testvérre, szeretőre. No meg a cégvezetőre! Ránk is. Önökre is. „Amúgy ez kabaré! Ez olyan kafkai. Vagy nem…? Az előadáson minden kiderül!

Nyitókép: S.Ö.R, fotó: Kis Péter