Kulturális programajánlónk.

Filmfesztivál, kiállítás és még mennyi minden várja a kultúraszomjas érdeklődőket a fővárosban és vidéken.

Január 30., csütörtök – bolygómentő mesék

A meseterapeutaként ismert Boldizsár Ildikó szerkesztésében megjelent Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért című kiadványról beszélget Kodácsy-Simon Eszter evangélikus lelkész az íróval. A kiadványban a világ különböző tájairól begyűjtött mesék a természetre kérdeznek rá, a természetet mondják el. A mese erejéről, teremtett környezetről, annak sérülékenységéről folytatott beszélgetés mindenkit érint. Az elbizonytalanodást válthatja tettre, aki részt vesz a Petőfi Irodalmi Múzeumba szervezett eseményen.

Január 31., péntek – erővel, tehetséggel, szellemmel

A Szombathelyen élő Ferkovics József festőművész alkotásain átütő erővel megjelenő cigány motívumok azonnal megállítják, elgondolkozásra késztetik a nézőt. Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban megrendezett, könyvbemutatóval egybekötött tárlaton a művész változatos, felismerhető jegyekkel gazdagított képein a szegénység, az emberi élet és a természet tűnik fel, mindemellett találni köztük szakrális, akt- és portréképet. Grafikái közt a holokausztot ábrázoló sorozata a legismertebb, amely a Pávai utcai Holokauszt Emlékközpontban is bemutatásra került.

Február 1., szombat – nyomot hagyó üzenetek

A világszerte elismerésnek örvendő graffitiművész, Banksy Isztambul, Párizs, Kolozsvár után megérkezett Budapestre, s mint azt tőle megszokhattuk, itt is letette névjegyét. Emlékezetes, társadalomprovokáló alkotásai sok helyen keltettek már botrányt. Az Art of Banksy című tárlat hetven művön át hozza közel a rejtőzködő művészt, azt, ahogyan ő gondolkodik a világról és a fogyasztói társadalomról. A kiállítás a Godot Kortárs Művészeti Intézet szervezésében, a Tesla Loftban tekinthető meg.

Február 2., vasárnap – kórháznyi emberség a föld alatt

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál páratlan és megrázó kínálatából érdemes a szír származású Feras Fayyad rendező Az underground kórház című filmjét ajánlani, amelynek minden hőse a szír háború kellős közepén vállalkozik a lehetetlenre: ahogy lehet, menteni az életet, ahogy lehet, fikarcnyit nem engedni az életbe vetett hitből, annak szentségéből. A folyamatos bombázást elszenvedő városban működő földalatti kórház, „a barlang” mindennapjainak főszereplői a gyermek- és főorvos Dr. Amani Ballo, valamint női kollégái, Samaher és Dr. Alaa, akik áldozatos munkája láttán mélyen elgondolkodhatunk itt, a kiégés határán ingadozó jóléti Európában: van még remény, van még valami minden érdeken túli, tehát van még jóság a világban.

Február 3., hétfő – fotókavalkád magas színvonalon

A X. Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás Katona Tibor, Pezzetta Umberto, Seres Péter, továbbá a Zalaegerszegi Sajtófotó Pályázat válogatott képeivel várja az érdeklődő közönséget a Hevesi Sándor Színházban. Rengeteg vitát folytattak már arról, hol kezdődik a jó fotó, aki ellátogat a tárlatra, alighanem megkapja a választ.

Február 4., kedd – Figueres zsenije

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő részében a géniusznak kikiáltott, munkáiért és hóbortjaiért agyonimádott Salvador Dalí festőművész nyomába eredhetünk a Várkert Moziban. Rendhagyó, hogy a levetítésre kerülő film a művész felesége, Gala életén és munkásságán át mutatja be a spanyol óriást. Egyesek szerint Gala nélkül Dalí nem lett volna az, aki. Hogy az állítás mennyire igaz, arra a portréfilm próbál meg választ adni.

Február 5., szerda – keleti hidegben északi meleget

A finn film sokak fejében Aki Kaurismaki nevével forrt össze. A 9. Finn Filmnapokon a finn rendezők munkái között a hideg és kiszámítható érzelemvilág drámája éppúgy megtalálható, mint a múltba röpítő, a jelen problémáira emlékeztető alkotás. Zaida Bergroth vagy Selma Vilhunen filmrendezők sokak kedvencévé válhatnak. A filmeket a Toldi Moziban nézhetjük meg.

Nyitókép: Tyhjiö (Finn Filmnapok)