Lássuk, a héten mire érdemes ellátogatnunk.

Február 13., csütörtök – Ivan and the Parazol és Tátrai Tibor

Az Ivan and the Parazoltól nem idegen a ’60-’70-es évek zenei világa, saját dalaikban is sokszor ötvözik ennek a korszaknak a hangzását a kortárs elemekkel. Tátrai Tibor több mint ötven éve áll a színpadon gitárjával. A rocklegenda – nem először – Vitáris Iván együttesének vendégeként lép színpadra Békéscsabán.

Február 14., péntek – „Én nem szokok röhögni”

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Ki ne ismerné Szép Ernő klasszikusát, a Lila akácot? Akad, akiben a regény, másban valamelyik filmes vagy színpadi adaptáció idézi fel legélethűbben Tóth Manci és Csacsinszky Pál alakját. A szerelmi történetet a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színházban Katkó Ferenc állította színpadra, az előadás a Miskolci Nemzeti Színház határon túli magyar produkciókat felvonultató sorozatában vendégeskedik.

Február 15., szombat – Kortárs dráma Pécsett

Forrás: Pécsi Nemzeti Színház

Vinnai András darabjának főszereplője egy férfi, Shivak Shurman, aki gyereket akar. Nem bízza a véletlenre, milyen apa válik belőle, végigrágta már az Apák bibliájától a Kilenc hónap férfiszemmel című könyvön át a teljes vonatkozó irodalmat. Ám a lakása átalakítását végző Fúrnitúr lakberendezési áruház munkatársai – ha szükségét érzik – felkészületlenségével vagy alkalmatlanságával is szembesítik a vevőt. Anger Zsolt groteszk humorú rendezésének főszerepét az idei évadban Pécsre szerződött Bera Márk játssza.

Február 16., vasárnap – Babzsákos klasszikus zene

Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar

Több éves múltra tekint vissza a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight music sorozata. A Millenáris után az éjjeli koncertek a Várkert Bazárban találtak otthonra. Ez alkalommal Mahler ötödik szimfóniájának részletei csendülnek fel Fischer Iván magyarázataival. A jelszó: kötetlenség, a muzsikusok közé elhelyezett színes babzsákokon heverve élvezhetjük a zenét. Ha telt házas is a koncert, a biciklivel érkezőknek még van esélyük bejutni!

Február 17., hétfő – Visconti hatvanéves klasszikusa újra a vásznon

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet nem először hívja képzeletbeli itáliai utazásra a filmek szerelmeseit. Ebben az évadban az észak-olasz régióban forgott alkotások állnak a középpontban, ezúttal Viconti mára legendássá lett, hatvan éve bemutatott klasszikusa, a Rocco és fivérei várja az érdeklődőket, a főszerepben Alain Delonnal.

Február 18., kedd – Farsangi versek

A Nagy Magyar Versek, azaz ENEMVÉ már második éve várja az irodalomkedvelő közönséget a Várkert Bazárba. Februári tematikus estjüknek a farsang, a mulatság, a tánc, a boldogság és a szokások állnak a középpontjában, Csokonai Vitéz Mihálytól Kányádi Sándoron át Kiss Judit Ágnesig számos kiváló alkotó költeményeit felvonultatva. Akik játszanak: Csákányi Eszter, Péterfy Bori, Trill Zsolt, a zenéért Kelemen Barnabás hegedűművész felel, a házigazda Ugron Zsolna író, a szerkesztő-rendező: Seres Tamás.

Február 19., szerda – A szellem ráncaira

Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban

A Magyar Nemzeti Galéria minden hónap harmadik szerdáján az 55 év feletti korosztályt szólítja meg alkotói programsorozatával. A délután része egy séta valamelyik kiállításon, amelyet közös beszélgetés majd festés, rajzolás követ. Semmilyen előzetes rajztudásra nincs szükség, a múzeumpedagógusok csupán nyitottságot várnak. Az első találkozás izgalmas egzotikus tájakra kalauzolja az érdeklődőket Gauguin és Csontváry alkotásainak ihletésére.