Február 18., csütörtök – Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikus Zenekar a Müpa Home műsorán

Maxim Vengerov
Fotó: Ealovega

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres muzsikusának tartanak. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadik alkalommal lép színpadra az együttessel.
A járványhelyzet miatt elkerülhetetlen műsorváltozásnak sokan talán örülnek is, mert Vengerov a hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő ezen az estén. Takács-Nagy Gábor eredetileg két jól ismert magyar művet tűzött volna műsorára, helyettük Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniája hangzik el. 

Február 19., péntek – Kurtág 95

Kurtág György
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Kurtág György születésnapját köszöntő hangverseny centrumában két, egymás közelségében született, versenyműjellegű kompozíció áll. A … quasi una fantasia … című alkotást Kocsis Zoltán, a Kettősversenyt pedig Kocsis és Perényi Miklós előadóművészi adottságaira gondolva alakította ki Kurtág. Kurtág művei mellett a hangversenyen az ünnepelt két kortársa, Szőllősy András és Ligeti György egy-egy kompozíciója hangzik el.

Február 20., szombat – Asztalizene a Radnóti Színház közvetítésén

Szávai Viktória
Fotó: Koncz Zsuzsa

Egy télvégi estén kis társaság gyűlik össze a budai White Box nevű étteremben. Csupa fiatal, sikeres vagy kevésbé sikeres ember: barátok és ellenfelek, szeretők és megcsalt feleségek, törzsvendégek és váratlan látogatók. Egy feltörekvő ügyvédnő, egy megfáradt baleseti sebész, egy másodrangú operaénekesnő, egy meg nem értett díszlettervező, egy sikeres vállalkozó, egy családanya és egy magányos színikritikus. Míg lent a városban zajlik az élet, autókat borogatnak és kukákat gyújtanak fel, addig a budai étteremben látszólag béke és egyetértés honol. Látszólag nem történik semmi említésre méltó: legfeljebb valaki megcsal valakit, valaki hazudik a barátjának, valakiről kiderül, hogy gyereket vár és valaki örökre szakít valakivel. A szarvasgomba, a kaviáros fügesaláta, a marinált lazac és a bélszín-carpaccio mellé legfeljebb csak egy kis borfolt kerül a damasztabroszra Térey János darabjában.

Február 21., vasárnap – A zuhanás sokkja a MáSzínház
streamjén

Mi történik egy családdal, ha születik egy fogyatékkal élő gyereke, és mi történik akkor, ha egy baleset következtében eltávozik? Hogyan tudjuk kezelni a traumáinkat, és hova vezethet a kibeszéletlenség? A Nathan Filer regénye alapján készült színházi darab egy nagyon is józanul gondolkodó skizofrén fiú szemén keresztül kíséri végig saját családját, gyerekkorát, kamaszodását egészen a fiatal felnőttkorig. A MáSzínház produkciójában professzionális színészek és Down-szindrómás alkotók együtt lépnek a színpadra, hogy közös gondolkodásra hívják a nézőket.

Február 22., hétfő – Háború, régészet és kulturális örökségvédelem (online konferencia)

A Hadtörténeti Múzeum YouTube csatornáján követhető online konferencián 10 különböző előadást tekinthetnek meg az érdeklődők február 22-én. Szó lesz – többek között – magyarországi világháborús konfliktusrégészeti helyszínekről, a II. világháborúban hősi halált halt magyar katonák exhumálásáról és újratemetéséről Nagytarcsán, valamint Székesfehérvár Monarchia korabeli épített katonai örökségéről.

Február 23., kedd – Állj bele! Játszótárs: Péter Kata

Az Orlai Produkciós Iroda nagy sikerű közösségi színházi játéka az online térbe költözött. Az Állj bele! játékot a Zoom platformon valósítják meg. A részvételhez fontos a stabil internetkapcsolat, a kamera és a mikrofon, ajánlott a fülhallgató vagy a headset. A keddi játékon is számos kérdés kerül terítékre. Hol húzod meg a határaidat? Át mered lépni őket? Érezted úgy például a karantén alatt, hogy átlépted valamelyik határodat? Hogyan éljük meg és hogyan reagálunk, ha szélsőséges helyzetbe kerülünk? Mikor és mit vállalunk be/fel? Hogyan lehet minket kimozdítani a komfortzónánkból? Egyáltalán: ki kell-e mozdulnunk belőle?

Február 24., szerda – Műtárgylesen: Márk Lajos Bajor Giziről készült olajfestménye

Forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Az OSZMI ismeretterjesztő sorozatának beszélgetései gyűjteményének egy-egy kiválasztott darabja köré szerveződnek. Ez alkalommal Márk Lajos (1867-1942) festő, grafikus Bajor Giziről készült alkotása az esemény főszereplője, mely a Bajor Gizi Színészmúzeumban a színésznő emlékszobájában tekinthető meg. A beszélgetés során a résztvevők egyszerre művészettörténeti és színháztörténeti perspektívákból közelítenek a festményhez.

Nyitókép: az Asztalizene egyik jelenete, fotó: Koncz Zsuzsa/Radnóti Színház