Február 20., csütörtök – Műanyag óceán filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés

Szeretettel várják az érdeklődőket a Plastic Ocean (Műanyag óceán) című film magyar szinkronos vetítésére, majd kerekasztal-beszélgetésre a JÖN Alapítvány elnöke, Szebenyi Péter vezetésével és az alapítvány környezetvédelmi nagyköveteivel. A film Craig Leeson ismert újságíró kutatásait dolgozza fel, aki keresgélése során egy hatalmas szemétszigetre bukkant az óceán közepén. Ezután egy elismert tudósokból álló csapattal összesen húsz helyszínt vizsgáltak meg a világ tengerein.

Február 21., péntek – Zárójelentés Pécsen

A Oscar-, Golden Globe-, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas Szabó István hosszú szünet után, korábbi sikerei legfontosabb alkotótársai, Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Koltai Lajos operatőr, valamint a hazai színészet legjava segítségével készített új mozifilmet, amely ismét izgalmas, felkavaró és elgondolkodtató. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film alkotóival a pécsi Uránia moziban.

Február 22., szombat – fotótörténeti workshop Varga Tamással Debrecenben

A workshop résztvevői elméletben megismerkednek a fotótörténet úttörő eljárásaival, – mint például a nedves kollódiumos eljárás – és a nagyformátumú kamerák használatával. Ezt követően saját fejlesztésű, 10x12cm-es, száraz üvegnegatívra készülnek felvételek. Ezek a helyszíni laborálást (hívás, fixálás, mosás, szárítás) követően digitális vagy analóg átfordítással pozitív képként tekinthetők meg és elemezhetők.Várnak minden érdeklődőt Varga Tamás fotós workshopjára február 22-én 15 órától a MODEM-be.

Február 23., vasárnap – Illatszertár Kecskeméten

Forrás: Katona József Színház

A magyarországi pályafutása után Amerikában sikert sikerre halmozó László Miklós 1937- ben írott, bűbájosan komikus szerelmi történetét világszerte ismert filmfeldolgozások, színházi előadások őrzik. Egy drogéria dolgozói a karácsonyi őrület kellős közepén a szerelem szövevényes hálójában keresik, hajszolják vágyaik tárgyait, ki az izgalmat, ki a megnyugvást. Reményeik levelek útján repítik őket olyan messzi távolságba, mely közelebb már nem is lehetne hozzájuk. Az Illatszertár a kecskeméti Katona Jószef Színházban várja az érdeklődőket.

Február 24., hétfő – Trainspotting a Müpamoziban

Amikor Danny Boyle filmre vitte Irvine Welsh regénye nyomán a Trainspottingot, Guy Ritchie még csak a szárnyait próbálgatta. Azért a Müpamozi mostani sorozatából már kiderülhetett, hogy a fekete komédia a brit film mélyen gyökerező és mindmáig élő műfaja, sőt szemléletmódja. A Trainspotting karakterei drogosok, akiknek életét szinte faltól falig kitölti a tudatmódosítóktól való függőség. De senki ne számítson szociodrámára: a világban és az anyagban való elveszettségük fanyar, ironikus történetté fajul. Az 1996-os filmet angol nyelven, magyar felirattal vetítik.

Február 25., kedd – A mumus Szegeden

Egy zaklatott férfi érkezik Dr. Harper pszichiáter rendelőjébe. Az illető súlyos esetnek, zavart elmének látszik. Elmondja, hogy ő csak azért jött, hogy a gyermekei haláláról beszéljen. A gyermekei haláláról, akiket állítólag a mumus ölt meg. A Stephen King azonos című művét feldolgozó egyrészes horrordráma-előadás helyszíne a Szegedi Pinceszínház.

Február 26., szerda – Apróbetűs részek, azaz Kovács András Péter önálló estje Kaposváron

„Nem tartottad fontosnak, nem olvastad el, pedig ott volt az orrod előtt, de már késő, már megvan a baj.  És most nem egy telefon-előfizetésről beszélek, hanem a szerelemről, a családról, a gyerekről. Annyi mindent tudhatnánk előre, annyi mindenre legyinthetnénk, ha ismernénk egymás apróbetűs részeit is. Egy vicces, felkavaró és őszinte est férfiakról, nőkről, gyerekekről és szülőkről.” – olvasható az est leírásában, amely ezúttal a kaposvári közönséget látogatja meg.

Nyitókép: Illatszertár, forrás: Katona József Színház