Kulturális programajánlónk a hétre.

Február 25., csütörtök – Jiddis – az ismeretlen ismerős – Nádasdy Ádám előadása

Nádasdy Ádám költőként, egyetemi tanárként, nyelvészként, műfordítóként és közíróként Magyarország szellemi és társadalmi közegének finom szeizmográfja és sokoldalú alakítója. Ezúttal a jiddis nyelv titkaiba, érdekességeibe vezeti be a nézőket.

Február 26., péntek – JFF Plus, online japán filmfesztivál

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda minden évben nagy sikerrel mutatja be a japán filmtermés legjavát. Az eddigi legnagyobb repertoárt kínálva február 26. és március 7. között eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen nézhetjük meg a 30 japán alkotást. A kínálatban szerepel számos, a kritikusok által elismert díjnyertes alkotás és mainstream szórakoztató film is. A fesztivál ideje alatt a weboldalon minden nap három film lesz elérhető, melyeket 24 órán keresztül akár többször is újranézhetünk.

Február 27., szombat – Ments meg, Uram!, az Operaház online premierje

Jake Heggie Ments meg, Uram! című operája élesen tárja elénk a halálbüntetés valóságát, az elítéltek és az őket a társadalmi elvárások ellenére is segítők belső konfliktusát. Heggie első operája Helen Prejean nővér valós eseményeket feldolgozó világhírű könyve alapján, a San Francisco Opera felkérésére készült. Ez volt a dráma és musicallibrettó-szerző Terrence McNally első operalibrettója, az ő nevéhez köthető A pókasszony csókja és az Alul semmi. A kritika lelkesen fogadta a művet, amely bátran mutatja be a bűnös és családja, valamint az áldozatok hozzátartozóinak igazságát is.

Főbb szerepekben: Meláth Andrea, David Adam Moore, Károlyi Katalin, Fodor Gabriella, Balczó Péter, Brassói-Jőrös Andrea, Szegedi Csaba, Fodor Beatrix, Mukk József, Cseh Antal. Rendező: Almási-Tóth András.

Február 28., vasárnap – Herczku Ágnes és zenésztársai: Pár-ének – Bartók-est

Herczku Ági először 2007-ben énekelte lemezre Bartók Béla népdal-feldolgozásainak válogatott darabjait. A népdalénekes számos koncertet és táncszínházi estet rendezett, ahol zenésztársaival Bartók zenéjéből kiindulva fogalmazta meg újra és újra Bartókhoz és a népzenéhez való viszonyát. E hosszú folyamat újabb állomása ez a koncert az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Fellépnek: Herczku Ágnes, valamint Kiss Péter (zongora) Mester László (brácsa), Molnár Péter (bőgő), Szabó Dániel (cimbalom), Szalai András (cimbalom) és Vizeli Balázs (hegedű).

Március 1., hétfő – Budapest International Documentary Festival (online)

Március 1. és 10 között rendezik meg a BIDF filmfesztivált. Az esemény tíz napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető online. A fesztivál ideje alatt neves műsorvezetőkkel, élő adásban, folyamatosan, szünet nélkül lesznek láthatóak a beszélgetések a filmek alkotóival, valamint azokkal a prominens civil nagykövetekkel, akik az adott filmtémák szakértői. A beszélgetések az élő adások után is elérhetőek lesznek a BIDF honlapján és YouTube-csatornáján.

Március 2., kedd – A FAB Ensemble – Kelemen, Kokas, Horti, Langer, Rysanov, Balog, Fejérvári, Joó koncertje

A FAB Ensemble ötödik koncertje. Műsor: Ravel: Szonáta hegedűre és csellóra; Sosztakovics: Hét románc Alexander Blok verseire, op. 127;  Koppel: Tarantella;
Schumann: Esz-dúr zongoranégyes, op. 47.

Közreműködik: Horti Lilla (szoprán), Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű), Maxim Rysanov (brácsa), Kokas Dóra (cselló), Balog József, Fejérvári Zoltán (zongora), műsorvezető: Fazekas Gergely.

Március 3., szerda – Anton Csehov: Leánykérés, a Szolnoki Szigligeti Színház online előadása

Natalja, a tűzről pattant orosz gazdasszony és édesapja házába egy napon kérő érkezik, Lomov, az ügyefogyott, de makacs természetű szomszédjuk. Mindhárman hajlanának arra, hogy a nem éppen ifjú pár egybekeljen, de az addig vezető út rögösebbnek bizonyul a vártnál. Égetően fontos kérdéseket kell tisztázni, úgy mint: kié a Bivalyrét? És melyik a jobb vadászkutya: Szimat vagy Csípdmeg? 

Anton Csehov vígjátéka semmi kétséget nem hagy afelől, milyen felhőtlenül boldog házasság vár a darab két főszereplőjére. Szereplők: Gombos Judit, Horváth György, Mészáros István. Rendező: Mikó István.

Nyitókép: Ments meg, Uram! Forrás: opera.hu.