Március 11., csütörtök – Vetítés és beszélgetés Bergendy Péterrel 

Az Uránia Balázs Béla-díjasokat bemutató sorozatának záróalkalma március 11-én Bergendy Péter filmrendező személye köré épül. A most műsorra tűzött, 2018-as Trezort, amely nyolc Magyar Filmdíjat nyert, első magyar alkotásként jelölték Nemzetközi Emmy-díjra a legjobb tévéfilm kategóriájában. A thriller az ’56-os forradalom idején játszódik és megtörtént eseményeken alapul. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesztek a forradalom zűrzavarában. A szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat. A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló páncélajtó mögött, mint amire számított.

Március 12., péntek – Lovasi-est a TRIP webszínházban

Forrás: az esemény Facebook-oldala

A Jutka meg a többiek – Lovasi András szerzői estje élő streamkoncertként követhető pénteken a Trip webszínház felületén. Az esten előkerülnek a legfrissebb Lovasi-szerzemények is, köztük egy Kispál Andrással közös dalpremier. Vendég: Kispál András (gitár) és Gábor Andor „UFO” (percussion). A koncertet csak élőben nézhetjük meg, utólagosan nem lesz erre lehetőség.

Március 13., szombat – A rendes lányok csendben sírnak

Fotó: Vígszínház / Dömölky Dániel

Durica Katarina nagy sikerű regényének színpadi adaptációját Paczolay Béla rendezésében láthatjuk a Vígstreamház műsorán Kiss Mari, Balázsovits Edit és Márkus Luca szereplésével. Interjúk, vallomások és beszámolók alapján íródott a regény, amelyben három nő sorsán keresztül kirajzolódik Európa egyik legsötétebb maffiatörténete.

Március 14., vasárnap – Új cirkusz a Frankofón Fesztiválon

Forrás: Frankofón Fesztivál

A frankofón országok magyarországi képviseletei és kulturális partnereik az elmúlt évekhez hasonlóan idén is együtt ünneplik a frankofóniát – az egészségügyi helyzet miatt azonban kivételesen az online térben. Koncertek, tánc- és újcirkuszi előadások, filmvetítések, beszélgetések és kiállítások várják az érdeklődőket. Akrobatika, tánc, utazó színház, bábszínház, digitális művészet: a frankofón új cirkusz sok különböző művészeti ág keresztmetszete, erről tudhatunk meg többet vasárnap.

Március 15., hétfő – nemzeti ünnep a Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésén

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Emlékezzünk közösen 1848. március 15-ére, a forradalom napjára és a szabadságharcra, ünnepeljünk együtt a világjárvány idején: a Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit. A program a Zoom felületén zajlik. A regisztráltak március 12-én, pénteken e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.

Március 16., kedd – Virtuális séta Aradi Péterrel: Az újságíró és a szabadulóművész

Forrás: az esemény Facebook-oldala

Hogyan lett Pulitzer Józsefből, a makói zsidó fiúból Joseph Pulitzer amerikai sajtócézár, akinek a nevét a mindmáig legrangosabb újságíródíj is őrzi? És hogyan vált a hetedik kerületben született Weisz Erik Amerikában Harry Houdini néven a világ legismertebb szabadulóművészévé? S vajon találkozott-e valaha ez a két világhírűvé vált férfi? Ezen az Aradi Péter vezette virtuális sétán ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Március 17., szerda – „Ott kezdődik a vers”: Tóth Krisztina estje

Forrás: az esemény Facebook-oldala

Március 17-én, az Irodalmi Szalon 122. estjén Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító lesz a vendég. Hamarosan megjelenő új verseskötetről és két friss gyermekkötetekről is beszélget vele Juhász Anna irodalmár.

Nyitókép: A rendes lányok csendben sírnak, fotó: Vígszínház / Gordon Eszter