Kulturális programajánlónk a hétre.

Március 25., csütörtök – Válogatás a Zeneakadémia koncertjeiből Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából

Baráti Kristóf és Kelemen Barnabás koncertje (2019. május 1.). Műsor: Bartók: 44 duó két hegedűre, BB 104 – válogatás; Bartók: Román népi táncok. Ránki Fülöp és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenye, vezényel: Antal Mátyás (2017. november 14.). Műsor: Bartók: 3. zongoraverseny, BB 127. Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekarának koncertje (2020. február 9.). Műsor: Bartók: Divertimento, BB 118.

Március 26., péntek – Mészöly Miklós és Pilinszky János műveinek posztantropocentrikus olvasatai

A teremtmények arca – tárgyak, emberek, állatok Mészöly Miklós és Pilinszky János születésének 100. évfordulójára szervezett kétnapos konferencia a Kolozsvári Tudományegyetem Bölcsészetttudományi Karának szervezésében.

Március 27., szombat – Miklósa 30: Miklósa Erika operai debütálásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaest

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes 19 évesen debütált a Magyar Állami Operaházban Papagenaként. Harmincéves jubileumi tagságát olyan esttel ünnepli az Opera, amelyen az énekesnő legfontosabb szerepeiből ad elő részleteket. 

A nagyszabású gálakoncerten az operák együttes részletei legkedvesebb pályatársai – Balczó Péter, Gál Erika, Haja Zsolt, Horti Lilla, Horváth István, Kálmándy Mihály, Kovács István, Kun Ágnes Anna, László Boldizsár, Megyesi Zoltán, Mester Viktória, Rácz Rita, Sándor Csaba, Schöck Atala, Szappanos Tibor, Szegedi Csaba, Szerekován János és Wiedemann Bernadett –, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével csendülnek fel. Karmester: Kesselyák Gergely.

Március 28. vasárnap – Ahogy tetszik, a Katona József Színház előadása

Nincs az az ármány, intrika, cselszövés, ami olyan messzire űzhetné az embert, mint a vágy egy másik iránt, mint a szorongás, hogy magányos marad, és mint a pánik, hogy talán mégsem azt kapja majd, akivel boldog lehet. Négy emberpár bolyong az ardeni erdőnek nevezett helyen, hogy ha sehol másutt, ott végre legyőzze a félelmeit, és próbára tegye magát és a másikat. Akik pedig nem a szerelemben utaznak, bölcsek és bolondok, köszörülik az elmét, folyik a szó – de mindez azzal a szemtelenséggel, elevenséggel és stílussal, amivel Shakespeare kortársai találkozhattak a színházban.

Shakespeare nyomán, Nádasdy Ádám fordításának felhasználásával a szövegkönyvet írta Závada Péter. Szereplők: Borbély Alexandra, Dankó István, Kocsis Gergely, Fekete Ernő, Hegymegi Máté, Keresztes Tamás, Kiss Eszter, Ónodi Eszter, Huzella Júlia, Tasnádi Bence, Ujlaki Dénes. Rendező: Kovács D. Dániel.

Március 29., hétfő – Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika, a Budapest Bábszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

Szegény Dzsoni a világ legszabadabb emberének vallja magát, egészen addig a napig, amíg meg nem ismerkedik Árnika királykisasszonnyal, Östör király leányával. Onnantól kezdve Szegény Dzsoni a saját szívének rabja lesz: beleszeret Árnikába, és Árnika is belé. Jöhetne az ásó-kapa-nagyharang, az én a tied, te az enyém, ha nem keresztezné a szerelmesek tervét a Százarcú boszorkány. A gonosz öregasszony rettentő átokkal sújtja őket: ha Dzsoni ember, akkor Árnika kacsává változik, ha pedig Árnika ember, akkor Dzsoniból lesz kacsa. A szerelmesek egyetlen vágya, hogy újra egyformák legyenek, ezért útnak indulnak, hogy megkeressék a Hétfejű tündért, aki talán feloldhatja az őket sújtó átkot.

Szereplő és rendező: Pájer Alma Virág.

Március 30., kedd – Tedd láthatóvá a tudást!, díjátadó

A Ludwig Múzeum és a British
Council közös pályázata keretében fiatal kutatók mutatták be kutatási témáikat
a vizualitás nyelvén. A díjátadó alkalmával beszélgetnek az alkotókkal, és
bemutatják a legjobban sikerült pályaműveket.

A BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállításban a tudományos tények, adatok, összefüggések műtárgy formájában jelennek meg. Az ehhez kapcsolódó felhívásra sokszínű, nagyon különböző kutatási területekről érkeztek pályaművek. Az öt díjazott pályamű készítői a MOME Média design szak diákjainak segítségével fejleszthették tovább műveiket. Mindeközben azt a kérdést járták körül, hogy hogyan tudunk egy tudományos témát a művészet és a vizuális kommunikáció eszközeivel izgalmassá tenni.

Március 31., szerda – Balázs Elemér Group-koncert (BJC)

Balázs
Elemér formációja kiemelkedően egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek
legfőbb jellemzői a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a
férfi és női hang érdekes kontrasztja teszi még színesebbé.

Közreműködik: Balázs Elemér – dob, Horváth Cintia – ének, Szakonyi Milán – ének, Balázs József – zongora, Komjáti Áron – gitár, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő, Czibere József – ütőhangszerek.

Nyitókép: Szegény Dzsoni és Árnika, fotó: Fűrjes Viktória.