Kulturális programajánlónk a hétre.

Hamarosan
itt a gyereknap, kínálatunkban ezért gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
örömöt okozó fantasztikus gyerekelőadás, rendhagyó könyvbemutató és egyéb
érdekesség szerepel, hogy a gyerekek egy kicsit még gyerekebbek, a felnőttek
meg egy kicsit gyerekek lehessenek.

Május 28., csütörtök – Traumaszimpózium

Izgalmasnak ígérkezik Martin Miller 2013-as keltezésű, Magyarországon 2019 áprilisában megjelent, A tehetséges gyermek igazi drámája és egyéb írásai inspirálta Hagyaték című előadás. Martin Miller, Alice Miller gyermekkorkutató pszichoanalitikus és bestsellerszerző fia pszichoterapeutaként dolgozik jelenleg is. Könyve édesanyjának a rekonstruált életrajza, továbbá saját gyerekkorának, családjával való kapcsolatának leírása. Titkok, elnyomás, hazugságok, tettlegesség bontakozik ki, vágy az igazságra, a valóság tisztába tételére. A darab többek között arra keresi a választ, túljuthatunk-e és hogyan a traumáinkon, létezik-e kiút a gyermekkor sötétjéből, hogy egészséges, szabad felnőttek lehessünk. Sokrétű és emlékezetes előadásnak lehetünk tanúi a Láthatáron Csoport jóvoltából.  

Május 29., péntek – Dán Buddhaköltészet

A Budapesti Bábszínház az utóbbi évek egyik legbotrányosabbnak ítélt, Semmi című, Janne Teller regényből készült darabbal várja a gyerekeket és a szülőket. Teller szövege a rákérdezés művészetével hat, nem fél attól, hogy kényes témák, az élet értelmének nyomába eredjen, s abba bizony gyerekeket vonjon be. Annak idején többek között az a vád érte a regényt, hogy nihilista, mintha egy gyerekben nem fogalmazódhatnának meg Schopenhauer-rajongó felnőtteket foglalkoztató kérdések, mintha a gyerek elől mentegetett kegyetlen és kíméletlen világ nem létezne. Figyelmes és érzékeny gyerekeknek az előadás kötelező!

Május 30., szombat – Zsebből ömlő tenger

Rutkai
Bori sokszínű tehetségéhez nem férhet kétség: képzőművész, énekes, zeneszerző, most
pedig megjelent első mesekönyve. Nem hagyományos értelemben vett mesekönyvvel
van dolgunk: a kreatív feladatokat, verseket, recepteket tartalmazó kiadvány
mindannyiunk képzeletét megmozgatja majd. Május 30-án a Pagony előgyereknapi
bemutatót tervez, zenével, mesével, játékokkal, nyereményekkel készül, s
természetesen varázslatból sem lesz az esemény híján!

Május 31., vasárnap – Káoszűző barokk

A mostani világjárvány sokakkal elhitette, nem
véletlenül, hogy a művészet képes enyhületet adni a legzaklatottabb
időszakokban, menekülési útvonalat jelenteni a nehézségekben. Ilyen helyzetben
ki lenne jobb választás, mint a barokk mester, Johann Sebastian Bach, akiről nem
egyszer tudományosan megállapítást nyert, mennyire jó hatást tesz zenéje mentális
egészségünkre.

Az online közvetített, 2018-ban a Zeneakadémián rögíztett hangversenyen közelebbről is megismerhető Jesu, meine Freude című szerzemény, a zeneszerző vokális művészetének egyik remekműve. Közreműködik a Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György), Budafoki Dohnányi Zenekar; előad és vezényel: Hollerung Gábor.

Június 1., hétfő – Cirkusz van és medvetánc!

Különlegessége a 2020-as évnek, hogy idén gyereknap és pünkösd ugyanarra a napra esik. A Kuttyomfitty Társulat úgy határozott, hogy cirkuszoljon mindenki együtt ezen a páros ünnepen. Olyan világszámokkal készülnek, mint a ripsz-ropsz csapásolás vagy a lavírozás öt üveggel. A látogatók találkozhatnak Barnabással, a táncoló barnamedvével, Rozival és Robival, az idomított kecskékkel, ezen felül akrobatamutatványokban sem lesz hiány.

Június 2., kedd – Megszólaltatott géniuszok

A Concerto Budapest égisze alatt létrejött és mai napig működő Ligeti Ensemble a legkiválóbb zenészeket gyűjtötte össze, s most születésnapot ünnepel. A születésnap kettős, hiszen nemcsak a névadó, Ligeti György születésének évfordulójához közeli a dátum, hanem az együttes megalakulásának évfordulójához is. Első hangversenyüket 2018-ban, Ligeti születésnapján adták. A programban a két magyar géniusz, Ligeti és Kurtág György művei mellett az 1938-as születésű amerikai kortárs zeneszerző, Frederic Rzewski 1985-ös ütős-kompozíciója, a To the Earth is megszólal majd. Közreműködik Csalog Gábor (zongora), Klenyán Csaba (klarinét), Homoki Gábor (hegedű), Rácz Zoltán (ütőhangszerek), Tóth Bálint (kürt), Amadinda Ütőegyüttes, Hungarian Quartet; vezényel Keller András.

Június 3., szerda – Irány a Balaton!

A Kultkikötő a Balaton déli partjának legnagyobb összművészeti fesztiválja. Víz-Tiszta-Kultúra a Balatonon, tehát Földváron, Bogláron és Fenyvesen. Színházi előadások, koncertek, gyermekműsorok, filmvetítések és kiállítások várják az érdeklődőket és a minőségi kultúra híveit. A felhőtlen szórakozást nyújtó programokban senki nem csalódik majd, az ország kőszínházaiban elsöprő sikerrel játszott, szakmai díjakkal kitüntetett, folyamatosan teltházas darabok érkeznek a nyár egyik legszínesebb szabadtéri helyszínére.

Nyitókép: jelenet a Semmiből, fotó: Éder Vera