Kulturális programajánlónk a hétre.

Június 4., csütörtök – Emlékezzünk a Trianonra!

Az országban ma minden program egy téma köré csoportosul: június 4-én a az első világháborút lezáró békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk. Számtalan különböző eseményt szerveznek az országban, ezek közül talán az egyik legérdekesebb a Hősök terén megvalósuló „Táncszáz”, ahol Berecz István táncművész vezénylésével 100 néptáncos egyszerre csapja össze a sarkát 16 óra 32 perckor.

Június 5., péntek – Táncolj a pécsi kultarcok zenéire!

A zenerajongó pécsiek egyik kedvenc helye, a Made in Pécs vállalta, hogy 100 napon keresztül 100 kreatív baranyai arcot mutat be, és a város legmenőbb színészeit, képzőművészeit, zenészeit, modelljeit, fotósait állítja a DJ pult mögé. Ezúttal Hajdú Balázs, a Kubalibre basszusgitárosa és a Pécsi Kávé egyik alapítója mutatja meg, miket hallgat mostanság legszívesebben.

Június 6., szombat – Ismerd meg a hazai építészek kedvenc helyeit!

Bár a legtöbb program még szünetel, a városi séták újraindulhattak. Ezúttal a 2021-es Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának középpontjába helyezett 12 budapesti épületbe kalauzol el bennünket a Kortárs Építészeti Központ, pénteken az Újpalotai Víztoronyház kerül sorra. A sétát Gurdon Balázs építészeti szakértő és Füzesi Edina, a környék lakója vezeti.

Június 7., vasárnap – Hallgass előadásokat a Margófeszt utolsó napján!

Nehéz csak egyet kiválasztani a Margó Irodalmi Fesztivál utolsó napjának felhozatalában, szívünk szerint azt tanácsolnánk, menj fel a honlapjukra, és hallgass végig annyi beszélgetést, amennyit csak tudsz. Sajnos idén nem élvezhetjük a könyvvásár hangulatát, de Gryllus Vilmos zenés műsora, Krusovszky Dénes és Szegő János beszélgetése, vagy az esti karanténszínház talán kárpótolhat egy kicsit.

Június 8., hétfő 30 éve – Látogass Szolnokra, és vegyél részt egy szabadtéri kiállítás megnyitóján!

A Terror Háza Múzeum új, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ előtti téren berendezett tárlata a kommunizmus bukását és a kelet-európai nemzetek 30 évvel ezelőtti antikommunista forradalmát idézi fel 13 tablójával. A fotókat időrendi sorrendben, idézetekkel együtt állítják ki, a nyitóeseményen zenés-irodalmi műsor gondoskodik a hangulatról.

Június 9., kedd – Szentkuthy Miklós az A38-ra „költözik"

Szentkuthy Miklós a huszadik századi próza egyik legfontosabb alakja, mégis kevesen ismerik. A PIM online nézhető műsorában megismerhetjük az életműve legfontosabb mérföldköveit, a szerelemről, szépségről, nőkről és divatról alkotott eszméit, valamint azt, hogy hatott a művészetére a színház és a történelem.

Június 10., szerda – Nézd meg a Valami Amerikát az új autósmoziban!

Tény és való, hogy a mozik hangulatát nehéz pótolni, de egy Hollywoodot idéző, nagyképernyős autósmozi, ráadásul a budapesti „tenger” partján azért versenybe szállhat. A frissen nyílt Lupa autósmoziban szerdán egy igazi klasszikust élvezhetünk, amit bárhányszor is lássunk, mindig könnyesre nevetjük magunkat.

Kiemelt fotó: Valami Amerika