Június 11., csütörtök – Fehér nyuszi, vörös nyuszi Szombathelyen

Szabadtéri előadással nyit újra a Weöres Sándor Színház: Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című különleges drámáját a Krúdy-klub teraszán mutatják be. Az iráni szerző 54 országban már sikerrel bemutatott színpadi játékának érdekessége, hogy a darabnak nincs se próbája, se díszlete, nincs jelmeze, de még rendezője sem, sőt annak szövegét a színész is csak a színpadon ismerheti meg, az előadás pedig a közönség aktív bevonásával alakul ki megismételhetetlenül. 

Június 12., péntek – TILOS (EL)Maraton

A Tilos rádió éves adománygyüjtő fesztiválja alkalmazkodva a körülményekhez, az éterbe költözött június 8-tól. A TILOS (EL)Maraton 2020 ideje alatt elindul az Online Adománypláza, lesz Tilos Árverés, Adománybogrács főzés a Dürerben. Az eredetileg tervezett fesztivált ősszel pótolják, de hogy ne maradjunk koncertek nélkül, a Dürer Kerttel közösen a körülményekhez alkalmazkodva csendesebb, bensőségesebb hangulatban esténként ülőszékes koncertekkel és Tilos Dj-kkel a háttérben találkozhatunk. Pénteken például a Nunki Bay Starship és Dj Suefo lesznek soron.

Június 13., szombat – budai várséta és történelmi kalandozás

A séta résztvevői bejárjákk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban, megnézhetik, melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt. Elmesélik, hogyan erősítette meg a vár védelmét Heinrich Hentzi és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom. Olyan legendás eseményeknek is a nyomába eredhetünk, hogy mi történt a várban őrzött Szent Koronával, vagy éppen mióta nem koccint a magyar ember sörrel, illetve annak is, hogy hogyan kaptuk vissza az oroszok által elhurcolt honvéd zászlókat.

Június 14., vasárnap – szívszorító lengyel remekmű a Távmoziban

A lengyel Pawel Pawlikowski – aki az Idával elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar- és BAFTA-díjat, illetve öt Európa Filmdíjat, köztük a legjobb filmét és a legjobb rendezését – 2018-as alkotása egy évtizedeken és országokon átívelő, gyönyörű és szívszortó történet.
A Hidegháborúban két lengyel zenész kapcsolata bontakozik ki előttünk, akiket egy idő után elválaszt a férfi disszidálása. A nő a kommunista rendszerben igyekszik érvényesülni, miközben szerelme a lüktető párizsi szalonokban és jazzklubokban próbál szerencsét. Európa különböző pontjain keresztezik egymás útját, hiába telnek az évek, a köztük lévő kapocs mindennél erősebb – az őket körülvevő világnál is.

Június 15., hétfő – stand up a Budapest Parkban

Nagy valószínűséggel kevés dolog van, ami jobban feldobhat egy hétfőt egy jó nevetésnél. A Budapest Parkban 15-én nem kevésbé illusztris társaság gyűlik össze, mint Aranyosi Péter, Beliczai Balázs és Hadházi László, hogy Ács Fruzsina műsorvezetésével együtt vidítsák fel a szórakozásra éhes közönséget.

Június 16., kedd – folklór a Duna Palotában

Az előadás az első állandó színházi néptáncműsor a fővárosban a legnevesebb néptáncegyüttesek előadásában. Több mint húsz év tapasztalatával a zenekarok felejthetetlen élményt kínálnak a magyar népzene szerelmeseinek és a műfajjal ismerkedőknek egyaránt. Az előadás helyszíneként a 100 éves Duna Palota színházterme szolgál a város szívében, a Bazilika közelében. Az épület a történelem során megannyi különös szerepet töltött be, jelenleg pedig a város diverzióját tolmácsolva egy neobarokk műemlékként pompázva ad otthont koncerteseményeknek és kiállításoknak. A 90 perces előadás egy igazán igényes összeállítás az ország nagy múltú néptánctörténetéből, különböző stílusok és kosztümök látványos felvonultatásával. 

Június 17., szerda – Magashegyi Underground a Hey, June! fesztiválon

A Müpa Home Hey, June! fesztiváljának zárásaként a Magashegyi Underground koncertjét élvezhetjük. Négy telt házas szimfonikus előadás után Bocskor Bíborka és zenekara új műsorral tért vissza. A Holdfényváros című koncerten, amely már nevében is kifejezi a tagok kettős, urbánus és egyben romantikus személyiségét, a csapat finom, mégis modern hangszerelésbe csomagolta korábbi és újabb szerzeményeit.

Nyitókép: Hidegháború