Június 25., csütörtök – veszprémi Pillangó

Forrás: Petőfi Színház

Börcsök Enikőt elsősorban színészként ismeri a közönség, az utóbbi években azonban több alkalommal dolgozott rendezőként is. A veszprémi Petőfi Színházban Móricz Zsigmond „szerelmi idilljét”, a Pillangót állította színpadra februárban, amelyet – a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával – ismét műsorra tűznek.

Június 26., péntek – szombathelyi premier

Próba
Forrás: Weöres Sándor Színház

Az utóbbi néhány évben több magyarországi színházi bemutatót élt meg az Anders Thomas Jensen dán-német koprodukcióban készült filmje alapján írt Ádám almái.  Bár a szombathelyi Weöres Sándor Sínház vígjátékként aposztrofálja a darabot, valójában groteszkül különös történet hitről, kegyelemről, ezúttal Czukor Balázs rendezésében.

Június 27., szombat – nyáresti klasszikus zene

Újra muzsikál a Pannon Filharmonikusok, egyelőre a szabad ég alatt, a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. A június végi program könnyed nyárestét ígér: felcsendül több közkedvelt Strauss-polka, keringő, valamint Rossini Tell Vilmos nyitánya. A zenekar szólistái lépnek fel: Varga-Deák Márta hegedűművész szólaltatja meg Massanet Meditation című művét, Solymosi Péter trombitaművész Haydn Esz-dúr Trombitaversenyét játssza. Bánfalvi Zoltán zeneszerző, az együttes koncertmestere hangszerelésében Buxtehude Chaconne-ját hallgathatja meg a közönség, a karmester Bogányi Tibor.

Június 28., vasárnap – kocsmadarab Kőszegen

Milyen egy magyar szerző tollából származó „képzeletbeli ír darab”? Kiderül vasárnap este a Kőszegi Várszínház bemutatóján. Az Öreghíd alatt helyszíne egy kocsma az Ír- Észak-Ír határon, az ott kvaterkázó közönség hallgatja a híreket, s attól tart, a Brexit miatt kettévágják a falut. Jön még hurrikán, felbukkan a helyi maffia vezére és szeretője egy pénzzel kitömött nesszeszerrel… A zenés darabot Göttinger Pál jegyzi, rendezi és játszik is az előadásban.

Göttinger Pál itt mesélt nekünk a darabról.

Június 29., hétfő – online felolvasószínház

Lassan végéhez érkezik a TRIP Webszínház Literával közösen meghirdetett Karanténdráma-versenye. Szigetvári Zsófia Karantén karantén című darabja a huszonegyedik online bemutató, ezúttal három férfi szereplővel: Mészáros Mátéval, Elek Ferenccel és Ágoston Péterrel, a rendező Csizmadia Tibor.

Június 30., kedd – nosztalgikus kertmozi

A rendszerváltást követő időszak egyik kultfilmje volt Szomjas György különös hangvételű tragikomédiája, a Roncsfilm. Groteszk jelenetek sora egy lerobbant lakótömbben, amelynek emlékét ma már csak a filmkockák őrzik. A film egyik legfőbb erénye a kiváló színészek sora Szirtes Ágitól Mucsi Zoltánig. A Benczúr Ház Kertmozijában vetítik az alkotást.

Július 1., szerda – autós koncert

Bár a Müpa még zárva, néhány különleges este erejéig zenével telik meg a színpad, a közönség pedig az épület melletti parkolóból, amolyan autósmoziként nézheti-hallgathatja élőben a benti koncerteket. A Kis nyáresti zene címet viselő programban kiváló magyar énekesek lépnek fel, klasszikus és ritkábban hallott zeneművekkel, az estén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játszik, a karmester Kovács János.

Nyitókép: Pillangó a Petőfi Színházban, forrás: Petőfi Színház