Kulturális programajánlónk a hétre.

Július 2., csütörtök – Mörk a Pontoonon

A Mörk soul- és funk-alapokra épülő zenét játszik, mely elgondolkodtató társadalmi, pszichológiai és hétköznapi témában íródott dalszövegekkel, improvizációval és más stíluselemekkel együtt egy különleges zenei élményt nyújt a hallgatónak. Csütörtökön végre újra élőben láthatjuk őket a Pontoonon, ahova egy tagadhatatlanul hiánypótló és hamisítatlan nyári bulival érkeznek.

Július 3., péntek – kriptától a kupoláig a Magyar Nemzeti Galériában

Barangoljuk be együtt a Magyar Nemzeti Galéria épületét! A vezetett séta során megismerkedünk a Habsburg nádori kriptával, a csodálatos panorámát kínáló kupolával és az épület további különleges részeivel is. Kell ennél jobb program Budapesten egy nyári délutánra?

Július 4., szombat – akusztikus est Lee Olivérrel a Metróban

Lee Olivér akusztikus estjei már az ország számos pontján örvendeztették a léleksimogató esti dallamokra vágyó közönséget, ezúttal pedig nem kevésbé legendás helyszínen élvezhetjük, mint a 2019-ben újjáéledt Metro Club színpadán. Érdemes időben érkezni, mert Olivér előtt A Bence kalandjai koncertjét is elcsíphetjük. Mi biztosan ott leszünk!

Július 5., vasárnap – A szegény ember és a kutyacska esete Balatonszárszón

A 15. évadát kezdő Kultkikötő augusztus 22-ig várja a látogatókat öt Balaton-parti településen több mint 130 programmal. Július 5-én például szuper családi programnak ígérkezik Balatonszárszón a Nyáry Bábszínház műsora a Csukás Színházban: A szegény ember és a kutyacska című interaktív előadás egy magyar népmesét elevenít meg – kacagásban biztosan nem lesz hiány.

Július 6., hétfő – Szerelem, ó! Békéscsabán

A történetben tizenöt év után találkozik két régi iskolatárs. Miltnek jól megy a sora, nagymenő, sikeres, nős ember. Harry viszont egész idő alatt hiába kereste az élete értelmét. Ezért épp a folyóba készül vetni magát. De hogyan akarhat valaki meghalni anélkül, hogy megismerte volna a szerelmet? Milt szerint a szerelemért érdemes élni. A gazdag, ám fösvény üzletember ebben a pillanatban ráébred a megoldásra: felajánlja barátjának saját feleségét. Az ötlet olyannyira abszurd, hogy Harry mégis inkább felmászik a hídkorlátra. Aztán megjelenik Milt temperamentumos felesége, Ellen, és a két ellentétes karakterű férfi élete rendkívüli fordulatot vesz. A darabot Katkó Ferenc állította színpadra a Békéscsabai Jókai Színházban Liszi Melinda, Csomós Lajos és Tege Antal szereplésével.

Július 7., kedd – Sötét vizeken Szekszárdon

Keddre Szekszárdon a 2019-es Sötét vizekent ajánljuk, de előre szólunk: a történet felkavaró és igaz. Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. A mindvégig feszült thriller megtörtént eseményeket dolgoz fel. Bilott küzdelme eredményeképp a DuPont cég 2017-ben végül több mint 600 millió dolláros kártérítést fizetett a károsultaknak. Robert Bilott jelenleg is környezetvédelmi jogászként dolgozik.

Július 8., szerda – OperaTour

Budapest egyik legimpozánsabb épülete, az Ybl Miklós által tervezett, 1884-ben megnyílt Operaház igazi ékszerdoboz. A falai között található gyönyörű faragványok, aranyozott, bársony- és márványfelületek, lépcsők, erkélyek és freskók amellett, hogy feledhetetlen látványt nyújtanak, számos izgalmas történet „szemtanúi” is voltak. Bár az épület 2017 nyara óta felújítás alatt áll, s ezért zárva tart, vezetett túrák a rekonstrukció időszaka alatt is zavartalanul indulnak. A munkálatok ellenére az előcsarnok, a főlépcsőház, a Feszty Bár, a Vörös Szalon, a Királyépcső és a Székely Bertalan terem mind látogatható.

Nyitókép: Mörk, fotó: sinco.