Július 9., csütörtök – Mindenki öröme

A főváros legfelkapottabb, a jazz mellett elkötelezett helye, a Budapest Jazz Club ingyenesen látogatható programján amatőr és vérprofi zenészek egyaránt fellépnek, közös bennük a zene és a közönség szeretete, ebből aztán maradandó élmények és meglepetések, hogy azt ne mondjuk, csodák születnek. Késő éjszakáig elhúzódó örömzene, nemcsak a műfaj szerelmeseinek, ebben az időszakban a Hollán Ernő utca a boldogság színhelye. A Double Weisz Quartet zenekar műsora többnyire saját, leginkább Borkó Attila és Weisz János szerzeményeiből áll, bár esetükben a hangszerelés csapatmunka, mely magas zenei igényességgel és kiváló technikai megoldásokkal társul.

Július 10., péntek – Világveszély

A lassan újra látogatható múzeumok közt érdemes odafigyelnünk a Budapest Galéria Eddig minden rendben című kiállítására, amely a szorongás, kiégés, röviden a fogyasztói társadalom lélekölő következményeivel vet számot művészek izgalmas munkáin keresztül. Közös válaszkeresésre hív a tárlat, egyúttal arra figyelmeztet, hogy súlyos árat fizethetünk és fizetünk a kapitalista rendhez igazodó, a termelést előnyben részesítő és az egyént kiszorító életvitelünkért. Itt valóban lelkünre megy a játék.

Kiállító művészek: Adelina Cimochowicz, Ember Sári, Barbora Kleinhamplová és Tereza Stejskalová, Kateřina Konvalinová, Kristóf Krisztián, Virginia Lupu, Szemző Zsófia, Varju Tóth Balázs, Madalina Zaharia.

Július 11., szombat – Elsöprő zene

A többféle stílust ötvöző Tudósok zenekar fellépése óta meghökkent és meglep, mindig készen a szórakoztatásra, mindig készen a megújulásra. Jellegzetesen kelet-európai, jellegzetesen magyar. Kemény, mint az élet, nehéz, mint a magyar föld. A zenekar frontembere, az íróként ismert drMáriás tudja, hogyan vegyen le minket a lábunkról, tudja, hogyan legyen derűs, ha minden talaj kicsúszik a lábunk alól. Most sem csalódik majd a vírus romjaiból ébredező közönség.

Július 12., vasárnap – Kapcsolatok hálójában

Hogyan kell bánni a nőkkel? Olyan ősi rejtély ez, mint a világ keletkezése vagy a halál misztériuma. Az együttélés nehézségeit, a férfi-nő kapcsolat bonyodalmait és útvesztőit járja körül Csányi Sándor színművész előadásában a Hogyan értsük félre a nőket? című előadás. Egyfős vígjáték, nyolc eltérő karakter, hetven percben, életre szóló élményben. Nem kell megijedni, az emberi lélek Bergman feltérképezte sötét csatornáitól könnyedebb, más mélységeket feltáró produkcióra számíthatunk. Kár értünk, ha kihagyjuk.

Július 13., hétfő – Egy-egy mindenkiért

A láthatatlanok című francia film azt a világot mutatja be, amely nem rögtön jut eszünkbe, ha Franciaországra gondolunk. Kiszolgáltatottak, hajléktalanok, reményvesztettek, családi konfliktusok miatt otthonról elszökött, a társadalom kies peremvidékén és a kilátástalanság sikátoraiban néma Orpheuszként bolyongók élete sokunknak ismerős lehet: az elveszettség, otthontalanság nem egyedül a hajléktalanok „kiváltsága”. Egy hajléktalanokat segítő szervezet küzdelme a kitagadottakért a merev bürokráciával szemben, kellő komolysággal és humorral, empátiáért és elfogadásért messze nem didaktikus stílusban.

Július 14., kedd – Derűre hangolva

Madaras Gergely
Fotó: Marco Borggreve

Aki ilyen-olyan okból nem merészkedne kijjebb az opera klasszikusainak világából, annak jó alkalomnak ígérkezik a MÜPA július tizennegyedikei, Mozart és Rossini-operákból válogató koncertje. A sevillai borbélyból és a Figaro házasságából hallhatunk részleteket többek között Baráth Emőke, Fodor Gabriella, Sáfár Orsolya, Megyesi Zoltán, Kálmán Péter értő tolmácsolásában. Vezényel Madaras Gergely. Vidámság és derű, ahogy az kell, a zeneirodalom két zsenijén keresztül.

Július 15., szerda – Koncert a kertben

Megyimórecz Ildikó

Balatonfüred nehezen felejthető kulturális programok tárháza. Most sincs ez másképp, július 15-én a Klassz a parton program keretében a Vaszary Villa kertjében ad koncertet Megyimórecz Ildikó operaénekes, Kovács Gergely zongoraművész, Dolfin Balázs gordonkaművész és Korossy-Khayll Csongor hegedűművész az impozáns és felemelő környezetben, magas színvonalon.

Nyitókép: Tudósok