fbpx

Heti menü – melegen ajánljuk (07.23–29.)

Kulturális programajánlónk a hétre.

Július 23. csütörtök – Szabad a zene!

Csütörtökönként az erzsébetvárosi Erőművház szervezésében tartanak koncerteket a Madách téren. A Szabad a zene elnevezésű sorozatban fél hattól a Swing à la Django és YOULÏ lépnek fel. A 30-as, 40-es évek hangulatát idéző gipsy-jazz muzsika Horányi Juli egyedi hangjával, egyéniségével egészül ki.

Július 24. péntek – Szerelmes Zsámbék

A KedvesZsámbék verses sorozatának következő része a szerelemről szól. Az estek lehetőséget teremtenek arra, hogy – kiváló színészek előadásában – felidézzük a magyar irodalom klasszikus remekeit és rácsodálkozunk kevésbé ismert gyöngyszemekre. Előnye a közvetlen, bensőséges légkör, amely alkalmanként „verscserére”, rögtönzésre is lehetőséget ad. József Attila, Tóth Árpád, Áprily Lajos és Arany János verseit Fekete Ernő, Wunderlich József és Borbély Alexandra adják elő, a zenéért Lotfi Begi felel, a rendező Seres Tamás.

Július 25. szombat – Csűrdöngölés és fesztivál koncert

Forrás: Major Feszt/Facebook

Idén elmaradt a fesztiválok javarésze, többet pedig őszre halasztottak. A Verőce mellett, a Lúsi patak völgyében található Völgy Majorban viszont a hétvégén fesztivált tartanak. A Major Feszt csütörtöktől vasárnapig kínál programokat az érdeklődőknek, a szombati nap különösen izgalmasnak ígérkezik: Szabó Balázs bandájával, zenés irodalmi esttel, Gerendás Péter koncerttel és már a címben is említett csűrdöngölő táncházzal.

Július 26. vasárnap – Karády a Gyulai Várszínházban
Forrás: Gyulai Várszínház

Egy előadás erejéig visszatér Darvasi László költői szövegű monodrámája, a Karády zárkája a gyulai ősbemutató helyszínére. A titokzatos és körülrajongott színésznő története ebben a zenés darabban a Gestapo 525-ös számú cellájában elevenedik meg Bartha Borókával a főszerepben – Béres László rendezésében.

Július 27. hétfő – Zenés Petri-est
Forrás: Radnóti Színház

Petri György versei elevenednek meg Pál András és Rozs Tamás verses-zenés párbeszédében a Radnóti Színház új játszóhelyén, a Kazinczy utcai Tesla Laborban. „Mikor nem írok verset, nem vagyok” – írta Petri, ám ezen az estén határozottan életre kel szellemisége, költői világa – egy cselló és egy színész által, Valcz Péter rendezésében.

Július 28. kedd – Kuruc táncjáték Szarvason
Forrás: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Tenkes kapitánya című estje az 1964-ben forgatott magyar történelmi kalandfilm cselekménye mentén idézi meg a kuruc kor legendás hőseit, zene- és mondavilágát. A tizenegy évvel ezelőtti bemutatót Zsuráfszky Zoltán rendezte, a darab népszerűsége azóta is töretlen, ezúttal a Szarvasi Vízi Színház színpadán láthatja a közönség.

Július 29. szerda – Térey ösztöndíjasok a kertben

Irodalmi estek fűben ülve, a gesztenyefák tövében. A PIM Estikéken a Térey-ösztöndíjas alkotók mutatkoznak be: felolvasnak legfrissebb műveikből és elhozzák zenész barátaikat is. Ez alkalommal Majoros Sándor író, Száraz Miklós György író és Végh Attila költő, író munkáiból kaphat ízelítőt a fák alatt iszogató, üldögélő közönség.

Kiemelt fotó: Swing à la Django / Facebook

A rovat további cikkei