Július 30., csütörtök – A mi Kodályunk az Urániában

A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve került a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba. Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során barátaik, a Kruppa Kvartett közreműködésével nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során Kodály fiatal éveihez köthető helyszíneken barangolva izgalmas gondolatokat is megosztanak egymással és a nézőkkel a zeneszerző életéről és műveiről. 

Július 31., péntek – A székely menyecske meg az ördög Balatonszárszón

Fabók Mancsi bábszínháza a Kultkikötő részeként vár kisebbeket és nagyobbakat Balatonszárszón. „Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár…” A mese fonalát ördögszállta királykisasszonyok, igaz mátkaság, lakodalom és sok egyéb ékesíti.

Augusztus 1., szombat – tárlatvezetés egy régészeti feltárás helyszínén Budapesten

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatt bejárható a 2018-ban feltárt, Magyarországon egyedülálló erődítmény, az Erdélyi bástya. A tárlatvezetésen a 16. századi Buda várfalainak tövében, örökségvédelmi helyszínen sétálva szemlélhetjük meg a régészeti feltárás során előkerült leleteket, miközben kibontakozik előttünk a helyszín kalandos története.

Augusztus 2., vasárnap – Bartis Attila novellái Gyulán

Pénteken a Gyulai Várszínház műsorán az Amikor című darabot mutatja be a marosvásárhelyi Spektrum Színház. Az előadást hat Bartis Attila novellából állította össze és rendezte Bogdán Zsolt. A novellák: A magyar nyelv rövid története, Károly avagy az irodalom története, Engelhart, Bohumil, Vámos és az Úristen, A világ legmélyebb depressziója.

Augusztus 3., hétfő – Lövölde tér Veresegyházán

A Kossuth-díjas Kern Andrásnak negyedszázada jelent meg első lemeze, rajta az azóta legendássá vált Lövölde tér című dallal. A művész önálló estjén közönség hallhatja a nagyon népszerű régi dalok mellett az újabbakat is, így elhangzik – többek között – a Hé, 67!, a Pincér-rock, a Moszkva, a Te majd kézen fogsz és hazavezetsz, a Semmi baj, és persze nem maradhat el az est címadója, a Lövölde tér sem. Emellett sok-sok történetre, humorra számíthatunk Kern Andrástól, ahogy azt megszokhatta a közönség.

Augusztus 4., kedd – Kollár-Klemencz Kamarazenekar Budapesten

Az Ég az erdő című új Kollár-Klemencz album január 17-én látott napvilágot, a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat 2020. január 19-én először a MOMkultban hallotta élőben a közönség, augusztus 4-én pedig a Táncsics utca 9. szám alatt csendülnek fel Budapesten. Személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalok a természetből, az erdő közepén élő alkotótól és vonós zenekarától. Az új lemez dalai ösvényeket taposnak ki a mindennapjainkban, amelyeken elindulva közelebb visznek elveszített ártatlanságunkhoz.

Augusztus 5., szerda – Daniel az Apollóban Pécsen

A Vertigo Filmhét egyik filmje a Daniel a kultikus A tetovált lány rendezőjétől, Niels Arden Oplevtől. Egy fiatal dán fotóriporter, Daniel Rye igaz történetét dolgozza fel a film, akit 2013-ban Szíriában rabolt el és tartott fogságban több más külföldi társával együtt az Iszlám Állam. Daniel és társai, köztük az amerikai újságíró, James Foley a rettenetes körülmények között egyfajta napi rutint alakítanak ki a túlélés érdekében: jógáznak, edzenek, nyelvleckéket adnak egymásnak. Eközben a háttérben parttalan túsztárgyalás folyik a terroristákkal az emberéletekről. Rye volt az utolsó életben maradt túsz, akit 2014-ben, 398 nap után engedtek szabadon, miután családja kifizette érte a váltságdíjat.

Nyitókép: A székely menyecske meg az ördög