Kulturális programajánlónk a hétre.

Augusztus 13., csütörtök – Székesfehérvári Királyi Napok

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál a történelmi főváros legfontosabb eseménye. A Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív kicsit és nagyot, a belvárosban vásári hangulat fogadja a látogatót, az utcákon zenészek, énekmondók, lovagok, íjászok sétálnak. A belvárosi házak falán történelmi képregény formájában elevenedik meg IV. László élete, a Fő utcán napjában többször is megjelennek az óriásbábok. A gyerekeket kézműves foglalkozások, királyi játékok, bábműsorok és koncertek várják.

Augusztus 14.,  péntek – Cseh Tamás dalai a Vodku fiaitól a budaörsi PostARTon

„2010 hideg telén összeültünk egy pesti kocsmában, kézbe vettük a gitárt, a bőgőt és a hegedűt, és Cseh Tamás dalait énekeltük. Megszólalt a Budapest, a Krakkói vonat, a Műcsarnok, a Hatvanas évek, és tucatnyi más felejthetetlen dal. Sokan összegyűltünk, a tizenévestől a nyugdíjas korúig mindenféle emberek ültek a székeken, a földön vagy álltak a fal mellett. Körülnéztünk, és azt láttuk, hogy a szemekből eltűnt a korkülönbség, és furcsa szeretem-színe lett mindenkinek. Jó volt elmerülni ebben a másik valóságban, és reggel, kabátban ébredve az ágyon még ott csengett a fülünkben, hogy ’talán volt egy-két este...”

Augusztus 15., szombat – Süsü, a sárkány kalandjai Balatonszárszón

Csukás István teljes, kétfelvonásos darabja egyedülálló az országban. A Hadart Színház előadása nagyszínházi, önmagában forgó díszlettel, eredeti ruhákkal, az igazi, bábkészítő által engedélyezett kétméteres Süsüvel, eredeti újrahangszerelt zenével. A mese mélyén egy fontos és ma is erősen aktuális figyelmeztetés rejlik: Süsü, az emblematikus egyfejű sárkány igazi példája a fogyatékkal élők útkeresésének a társadalomba. A darabot jeltolmács közreműködésével játsszák. Rendező: Háda János.

Augusztus 16., vasárnap – Összefogás Gála a Városmajorban

Áprilisban, az első karanténsokk után a Városmajori Szabadtéri Színházban körvonalazódott egy, a szakma megsegítésére létrehozott gálaelőadás terve. Sok színész, zenész, előadóművész azonnal a kezdeményezés mellé állt, s fellépésük díját felajánlották a rászoruló művészeknek.

A műsorban az összetartozás sokféle megnyilatkozására és az együttlét örömére helyezik a hangsúlyt. Az Összefogás Gála a nagy érdeklődés miatt kétestésre duzzadt, mindkét előadáson a színházi szakma színe-java vonul fel. Augusztus 16-án többek között Haumann Péter és Petra, Kamarás Iván, Esztergályos Cecília, Koltai Róbert és Mácsai Pál lép fel. Az est házigazdái: Peller Anna és Csonka András. Rendező: Harangi Mária, zenei rendező: Mátyássy Szabolcs.

Augusztus 17., hétfő – Élet, bor, humor, avagy az ismeretlen Márai című est a Gyulai Várszínházban

Mészáros Tibor irodalomtörténész és Hirtling István színművész előadói estje. Márai életművének van egy kevéssé ismert tartománya az olvasók előtt. Az est során elhangzó műrészletek ezt a rejtett dimenziót tárják a közönség elé, elsősorban a közélet, a mindennapok felől közelítve, így fedezhetjük fel az író humorát és szarkasztikus életszemléletének mozgatórugóit.

Augusztus 18., kedd – A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával, a kanadai Charles Olivieri-Munroe vezényletével lesz hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A koncerthelyszínek közül elsőként a Zeneakadémia kezdi az új évadot az együttessel közös szervezésben megvalósított különleges minisorozattal.

Augusztus 19., szerda – Palya Bea koncertje a Kobuci Kertben

Palya Bea zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással voltak a cigány, a bolgár, a szefárd, az indiai és az afrikai zene mellett olyan kortárs dalírói egyéniségek munkássága is, mint Leonard Cohen, Joni Mitchell vagy épp Aretha Franklin. Palya Bea zenéje személyes világzene: a különböző ősi népek zenéi inspirálják, mégis leginkább saját szerzeményeit énekli, önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton.

Nyitókép: Összefogás Gála a Városmajorban