Szeptember 3., csütörtök – VAN filmzenekar a Pontoonon

Fotó: Vajda Réka

A VAN filmzenekar 2014-ben alakult a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan egyik szuper „hozadékaként”, majd a 2018-as Rossz versek világának is elengedhetetlen részét képezték. Időközben az is kiderült, hogy a filmekhez írt dalok önmagukban is megállják a helyüket: a zenekar a tavalyi évben is számos sikeres koncertet adott és két videóklippel is előálltak. Most várjuk új kislemezüket, ami várhatóan ősszel jelenik meg, és amelyről nemrég debütált a Szőke lettél című dal. Minden bizonnyal ez is felcsendül majd a csütörtöki koncerten.

Szeptember 4., péntek – a Magdolna premierje Veszprémben

A Veszprém-Balaton Filmpiknik Magyarország legújabb filmfesztiválja. Válogathatunk a 2020-as Magyar Mozgókép Szemle legjobbjaiból és a legszebb filmklasszikusokból, közönségtalálkozókon, koncerteken és izgalmas szakmai programokon vehetsz részt. Péntekre Buvári Tamás Magdolna című történelmi drámájának premierjét ajánljuk. Szeretetről, szolidaritásról, egy lány emberfeletti küzdelméről mesél a film, amely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napját mutatja be. 

Szeptember 5., szombat – Anna Karenina Győrben

Szombatra a Győri Balett Anna Karenináját ajánljuk Velekei László koreográfiájával. Tolsztoj tizenegyszer dolgozta át a művét, mire megszületett a végső változat, mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte. A varázslatos Anna Karenina a társaság megbecsült tagja. Ám amikor bátyja kérésére Moszkvába utazik, összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, fess katonatiszttel, Vronszkijjal. Ekkor még nem tudja, de ettől a pillanattól fogva élete már sohasem lesz az, ami eddig volt.

Szeptember 6., vasárnap – A kölcsönkért gyufa Tatabányán

Fotó: Kiss T. József

A Jászai Mari Színház remek programot kínál vasárnapra: a XIX. századi Finnországban, a fejlődés sodrából kimaradt tanyavilágban és kisvárosban játszódó történet tele van olyan népi humorral, ami minket leginkább a székely vicceinkre emlékeztet.
Elfogyott a gyufa a tanyán. Antti elballag a szomszéd tanyára, hogy kérjen gyufát. De hogy kerül Antti a városba? És lehet, hogy elhajózott Amerikába? Gyufáért? Maiju Lassila regénye nyomán a darabot László Tibor írta, rendezte Pápai Ferenc.

Szeptember 7., hétfő – Ha átléped küszöbünk, Ódry Színpad

A Ha átléped küszöbünk a Színház- és Filmművészeti Egyetem utolsó Zsámbéki-osztályának vizsgaelőadása. A hallgatók így írnak a darabról: „Az előadás szövegkönyvét a színészek írták, témája pedig maga az egyetem. Színpadra alkalmazták azokat a benyomásokat, amik az osztályt érték a felvételijüktől egészen addig a pillanatig, amíg az osztályfőnökük felmondott… és még egy kicsit tovább is.”

Szeptember 8., kedd – Simon Márton és Táborszky Bence a Budapest Parkban

Simon Márton és Táborszky Bence közös estjén a Dalok a magasföldszintről című kötetből olvas fel Simon Márton, miközben Táborszky Bence trombitán kíséri.

Szeptember 9., szerda – Jónás Vera és Závada Péter Debrecenben

Zene és irodalom: két külön világ, számos találkozási ponttal. Jónás Vera és Závada Péter közös workshopja hátat fordít a hagyományos zenés versfelolvasásnak: kísérletezik, kockáztat, próbára tesz műfajt, előadót és hallgatót egyaránt.

Nyitókép forrása: Győri Balett