Szeptember 10., csütörtök – Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a Toldi moziban

A magyar programba összesen 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását, többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, illetve a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmjét is bemutatják. A versenyfilmes szekciók mellett idén is lesznek #Queer, Senior, @Midnight és Kids-vetítések, és rendeznek szakmai programokat is: Pitchfórum, BDFF, azaz Budapest Debut Film Forum, ahol számos ország legígéretesebb elsőfilmes projektjei mutatkoznak be. 

Szeptember 11., péntek – Táncházak Éjszakája a Dürer Kertben

Magos együtes
Fotó forrása: az esemény Facebook-oldala

Harmincegyedszer nyílik meg a táncházi évad, ezúttal is a Dürer Kertben. Kihasználva a helyszín adottságait, délután négytől hajnali négyig a kerthelyiséget és a termeket is megtöltik programokkal.

Szeptember 12., szombat – A Rumcájsz bemutatója a Budapest Bábszínházban

Fotó: Knap Zoltán

A népszerű cseh mesekönyv- és rajzfilmsorozat bábszínpadi adaptációjában a mai óvodások és kisiskolások is megismerkedhetnek az igazságos banditával, aki kedvesével, Mankával él a Řáholec-erdőben, és mindig kiáll az elnyomottak és elesettek mellett. Az előadásban Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűs bábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekekhez.

Szeptember 13., vasárnap – Kiscsillag-koncert Kapolcson

Fotó forrása: muveszetekvolgye.hu

A második Völgyhétvége zárókoncertjét a Kiscsillag adja. A jubiláló csapat új albuma mellett az elmúlt tizenöt év legkedveltebb dalait is eljátssza Kapolcson.

Szeptember 14., hétfő – A Budapest Klezmer Band 30. születésnapi koncertje a pécsi Kodály Központban

Fotó forrása: a Budapest Klezmer Band Facebook-oldala

Idén ünnepli 30. születésnapját a Budapest Klezmer Band. Az est vendége: Szinetár Dóra. A jubileumi koncerten átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, Jávori Ferenc Fegya komponált. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Szeptember 15., kedd – Gardénia az Óvóhelyen (Budapest, Bartók Béla út 60.)

Elżbieta Chowaniec Gardénia című darabja egy család női tagjainak életét mutatja be négy generáción keresztül, 1920-tól a 2000-es évek elejéig. A történet alapján megtalálhatjuk a választ arra, hogy mit viszünk magunkkal az édesanyánkkal való kapcsolatunkból az életben, mi alakul családi hagyománnyá, és hogy ebből a körforgásból ki lehet-e lépni. Félig bábos előadás Szívós Károly rendezésében, Török Ági bábjaival.

Szeptember 16., szerda – Vágy, a Szegedi Kortárs Balett előadása a Szegedi Nemzeti Színházban

Koncert tangóharmonikára és zenekarra
Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában: három egyfelvonásos táncmű egy este alatt: a Bernarda Alba háza, a Coppélia és a Koncert tangóharmonikára és zenekarra. A Coppélia-történet pszichológiai mélységeibe az olasz Enrico Morelli invitálja a nézőket, míg a második részben Juronics Tamás Bernarda Alba háza című felújított műve viszi tovább a szerelem és vágyakozás motívumát. Az utolsó darab 27 év után kerül ismét a szegedi társulat repertoárjára: Koncert tangóharmonikára és zenekarra címen Piazzola zenéjére az argentin Roberto Galvan készít remake-et.

Nyitókép: Gardénia