Október 1., csütörtök – Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivál

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. Október 1–4. között a Művész moziban, október 5–8. között pedig a Távmoziban (online) lesznek láthatóak a filmek. Október 2–5. között Debrecenben, október 6–9. között Szegeden, október 14–17. között pedig Pécsett is vetítik majd a filmeket.

Október 2., péntek – Légy jó mindhalálig, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház bemutató előadása

Móricz Zsigmond 1920-ban írt regényében saját múlt- és jelenbeli élményeit Nyilas Misi, a Debreceni Református Kollégium harmadik osztályos gimnáziumi tanulója századfordulós történetébe sűríti. A regény musicalváltozatát Kocsák Tibor és Miklós Tibor írta, több dalát – A Tízperc, Az élet szép, A felnőttek már tudják, A szívek melegében és a Légy jó mindhalálig – ma már a magyar zenés színház legkedveltebb slágerei között tartják számon. Főbb szerepekben: Molnár André Lukács, Kecskeméti Bence Odin, Aradi Imre, Hajdú Melinda, Bognár Gyöngyvér, Dunai Tamás. Koreográfus: Gyenes Ildikó. Rendező: Nagy Viktor

Október 3., szombat – Versutazás: Szerelmes versek kávéházi hangulatban a szentendrei Barlangban

Kalocsay Mercedes és Hajduk Károly

A szerelem egy üres bárszék – bensőséges est élőzenével. Versek: József Attila, Ady Endre, Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Babits Mihály, Szép Ernő, Fodor Ákos, Petri György, Závada Péter, Walt Whitman, Paul Verlaine, Charles Bukowski, Ignotus, Nick Cave, Pilinszky János, Shakespeare, Rúmi költeményei. Előadja: Hajduk Károly, Geltz Péter, Kalocsay Mercedes. Koncepció: Zsalakovics Anikó

Október 4., vasárnap – Beethoven-zongoraszonáták 7, Csalog Gábor zongoraestje a BMC-ben

A sorozatot beszegő utolsó koncert előadója a Liszt-díjas Csalog Gábor lesz, aki nemcsak a kortárs zene előadása terén példás elkötelezettséget tanúsító művész, hanem avatott Beethoven-interpretátor is. Műsor: Beethoven: e-moll szonáta, op. 90, Beethoven: Hat bagatell, op. 126 –részletek, Beethoven: Asz-dúr szonáta, op. 110.

Október 5., hétfő – Koncz Zsuzsa koncertje a debreceni Kölcsey Központban

Koncz Zsuzsa dalai minden korban aktuálisak, koncertjeivel folyamatos és eleven kapcsolatot tart fenn közönségével. Az Így volt szép címmel 2019 novemberében megjelent kétlemezes albumára énekesi pályájának legkedvesebb dalait válogatta össze, ezekből ad ízelítőt debreceni estjén.

Október 6., kedd – Ne hisztizz!, a Góbi Rita Társulat táncelőadása a Nemzeti Táncszínházban

Góbi Rita és Szegő Dávid duója zene és tánc (zenész és táncos) egymásra utaltságáról, együttműködési kényszeréről szól, hogy miként érintkezik, küzd egymással két nonverbális művészeti ág, férfi és nő, ha nincs közös nyelvük, s csak a magukén kommunikálhatnak. Születhet ebből összhangzat, egy irányba mozdulás?

Október 7., szerda – A Magyar Jazz Ünnepe 2020 a Budapest Jazz Clubban

A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. A fesztiválon koncertet adnak a zeneművészeti iskolák együttesei, Bolyki Tamás zenekara, a Shinterz, Horváth Albert és a Jazzfed Quartet, a Halper Quintet, a Kollmann Gábor-Pintér Zoltán Quartet, a Lakatos Ágnes Special Zone, a Coltrane Legacy, a Vörös Tamás Projekt és a Fusio Group.

Nyitókép: Coltrane Legacy (forrás: bmc.hu)