fbpx

Heti menü – melegen ajánljuk (10.15–21.)

Kulturális programajánlónk a hétre.

Október 15., csütörtök – jazzkoncert a Zsolnay Negyedben

Fotó forrása: a zenekar Facebook oldala

Tóth Viktor – az idei évben is Év Altszaxofonosa és Év Zeneszerzője díjjal kitüntetett zenekarvezető – legrégebben működő zenekara a Tercett, amely 2012 óta játszik a jelenlegi felállásban. A zenekarvezető kompozícióihoz és játékához az igen erős ritmusszekció egyenrangú partnerként csatlakozik, a jazztörténet nagy szaxofontrióihoz mérhető színvonalon és magabiztossággal játsszák mindig megújuló műsorukat. Ezúttal Pocsai Krisztina és Horváth Sára Nina énekesnőkkel kiegészülve adnak koncertet Pécsen.

Október 16., péntek – Üdv a fedélzeten! a Trafóban

Nyitókép forrása: CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Az Üdv a fedélzeten! egy hajókirándulás szimulációja, melynek során az utasok távoli, fel nem térképezett tengerek felé veszik az irányt. A nyílt vizet elérve azonban a narrációból, vetítésből és az utasok mozgásából kialakuló tér változni kezd: a hajót érzetek, emlékek és egyre tágabb asszociációk hálója tölti meg. Eirini Sourgiadaki és Rubi Anna előadása elsősorban a közönség képzelőerejének stimulálására törekszik, sok humorral, játékkal, kreatív asszociációs technikákkal.

Október 17., szombat – II. Országos Képzőművészeti Filmnapok az Urániában

Az exkluzív dokumentumfilm soha nem látott minőségben tárja a nézők elé a Vatikáni Múzeum kétezer éves múltra visszatekintő gyűjteményének legkiemelkedőbb műalkotásait és a Sixtus-kápolna lenyűgöző freskóit, a múzeum igazgatója, Antonio Paolocci professzor kalauzolásával. A nagy felbontású képrészletek a síkból kiemelkedve mélységet is adnak a műalkotásoknak: ez az új nézőpont lehetővé teszi a nézők számára, hogy még jobban elmélyülhessenek a festmények, freskók és oltárképek rétegzettségében és részleteiben.

Október 18., vasárnap – L’art pour l’art Szegeden

A Szászi Móni, Dolák-Saly Róbert, Laár András és Pethő Zsolt által írt előadás nem kisebb és nem kevésbé fontos kérdésre keresi a választ, mint hogy aki nem most jött le a falvédőről, az mégis mikor tette ezt? A leírás egy része így szól: „Hosszú és fáradtságos munkával kutattunk, egyre mélyebbre ásva magunkat az emberiség történetében, visszamenve egészen a kezdetekig, mire rájöttünk a megdöbbentő igazságra: az emberi faj valójában a falvédőről származik!” A L’art pour l’art legújabb önálló színházi estje a társulattól megszokott stílusban és humorral a Szegedi Nemzeti Színházban várja a nézőket 18-án.

Október 19., hétfő – Bányavirág a Pécsi Harmadik Színházban

Fotó: Tóth László

Bányabezárás, munkanélküliség, kilátástalanság. Alkoholba és öngyilkosságba menekülő, lelkileg összeroppant emberek. Székelyföld? Magyarország? Nem a helyszín számít. Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának első darabja, a Bányavirág nem azt a nosztalgikus-idilli képet erősíti, melyet Erdéllyel szokás azonosítani. Az író fájdalmasan groteszk humorral és erős öniróniával tárja elénk a székely kapuk mögötti világot.

Október 20., kedd – beszélgetés Egyedi Petivel és Szűcs Krisztiánnal Újpesten

Forrás: az esemény Facebook oldala

Az Alternatívák sorozatban minden alkalommal két alternatív zenésszel beszélgetnek a M.a.csek szerzői, akik között felderítik az ellentéteket és a párhuzamokat is. Ezen a beszélgetésen két visszafogott dalszerző-énekest próbálnak majd „megnyitni”, akik talán barátságukra való tekintettel ez alkalommal beszédesebbek lesznek, mint általában. Egyedi Petit elsősorban az Óriás frontembereként és a Rájátszás oszlopos tagjakén ismerhetjük, ám szólóprojektjével, az MMAMT-vel kapcsolatban is lesz miről faggatni, míg Szűcs Krisztiánt, akit az elmúlt 5 évben csak különböző együttműködésekben lehetett elcsípni, az idén picit visszatérő, legendás Heaven Street Seven kapcsán kérdezik majd.

Október 21., szerda – vezetett séta a dunaújvárosi építészeti emlékek szocreál tanösvényén

Forrás: dunaujvaros.hu

A kommunizmus hagyatéka örökségünk, múltunk részét képezi. Dunaújváros egységében képes bemutatni a szocialista művészet, a szocreál jellemzőit, a szocialista-realista művészet esszenciáját. Az épületek és az utcák a kor hangulatát tükrözik, az akkori életelmélet színtereit tökéletes pontossággal mutatják be. A szakvezetést Kronászt Margit és Nagyné Hodik Mónika történészek tartják, regisztráció és előzetes bejelentkezés (intercisamuz@gmail.com) szükséges.

A program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része.

Nyitókép: jelenet a Bányavirágból, forrás: a Pécsi Harmadik Színház Facebook oldala

A rovat további cikkei