Kulturális programajánlónk.

Ez a hét sincs híján remek kiállításoknak, előadásoknak. Utánanéztünk, hova érdemes elmenni és miért.

November 14., csütörtök – Mindent megmutatnak

2019-ben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját Szentendre művészeti életének kiemelt helyszíne, a Kálvária úti Új Művésztelep. Ebből az alkalomból nyílik nagyszabású tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A 2020. február 20-ig látogatható kiállítás az elmúlt ötven év alkotásain keresztül mutatja be az Új Művésztelep eddigi összes tagját, a tizenkét műterem egykori és mai bérlőit: Deim Pált, Gy. Molnár Istvánt, Jávor Piroskát, Asszonyi Tamást, Czakó Margitot, Hajdú Lászlót, Bálint Ildikót, Lukoviczky Endrét, Pirk Jánost, Pirk Lászlót, Rényi Krisztinát, Kisfalusi Mártát, Kocsis Imrét, Kocsis Esztert, Ligeti Erikát, Farkas Zsófiát, Kóka Ferencet, Kapusi Gábort, Papachristos Andreast, Rajki Lászlót, Rózsa Pétert és Nagy Kriszta x-T-t.

November 15., péntek – Bak-ugrások

Az idén nyolcvanéves Bak Imre jubileumát az acb Galéria egy hármas kiállítással ünnepli. A rendhagyó, az elmúlt ötven év absztrakt művészetének nemzetközi szinten is jelentős munkássága előtt tisztelegnek így.

November 16., szombat – 18 éven felülieknek!

A korosztálya egyik legtehetségesebb alkotójának tartott Kis Róka Csaba elsőre megütközést keltő képei az alaposabb szemlélődés és mélyebb átgondolás után egészen új dimenziókat nyithatnak előttünk.  Aki unja már a van Dyck és Rubens-kiállítást, feltétlenül ott a helye Kis Róka Csaba New Disorder című önálló tárlatán. Ezen a kiállításon mindenki megkapja a magáét.

November 17., vasárnap – Mindentmondó mesék

A határon innen és túl mindenfelé megforduló Csernik Szende székely mesemondó és lábbábos lenyűgöző és meghökkentő történetein keresztül valami újat mutasson meg az ismert világból. Most is azzal készül, ami a sajátja: varázslattal. A kolbász, az egér és a béka című előadáson vehetünk részt a Magyarság Házában.

November 18., hétfő – Hazugságot nevetéssel

Carlo Goldoni olasz drámaíró mai napig aktuális darabjai a humor segítségével világítanak rá emberi esetlegességeinkre, törékenységeinkre, társadalmi játszmáinkra finoman, érzékenyen, hatásvadász megoldások nélkül. A hazug című vígjátékot a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban tűzik műsorra.

November 19., kedd – Fújják a magukét

Fekete Kovács Kornél trombitaművész hosszú ideje van jelen a hazai jazzéletben, játékával a legjobbak közé tartozik. Mi is meggyőződhetünk erről, ha meghallgatjuk a Zeneakadémia Solti György Kamaratermébe szervezett koncertjét, ahol olyan izgalmas formáció társaságában lép fel, mint a Bille Gergő Quintett.  A saját szerzemények a modern, amerikai jazz mellett a funk, hip-hop vagy a drum ’n’ bass jegyeit viselik magukon, egyedülállóan, ütősen.

November 20., szerda – Pasolini nyomában

Az élő klasszikusnak számító, Babérkoszorú-díjas Tóth Erzsébet író, költő, esszéista írásaiban a régi nagy szerzőkre jellemző tudatossággal és következetességgel tartja magát erkölcs és hazaszeretet kettőséhez. A macskám Pasolinit olvas című, sokat ígérő kötetét az Akadémiai Szalonban mutatják be.

Nyitókép: A hazug. Forrás: Zenthe Ferenc Színház