November 26., csütörtök – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája

Forrás: az esemény Facebook oldala

A Petőfi Irodalmi Múzeum Asztali beszélgetések című sorozatának csütörtöki eseményén Tompa Andrea író beszélget Szabó B. András lelkésszel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatójával. A beszélgetés moderátora Galambos Ádám evangélikus teológus. Hol a haza, és hol van az otthon? Az az otthon, amit évtizedek alatt épített fel az ember felnőtt élete során, vagy ahol megszületett, ahonnan eljött, amit talán mégsem hagyott maga mögött egészen? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Tompa Andrea negyedik regényében, a Hazában.

November 27., péntek – Anilogue a Toldi távmoziban

November 27-én Ilze Burkovska Jacobsen munkáját, az Annecyban és Bucheonban egyaránt díjazott, A kedvenc háborúm című norvég–lett alkotást tűzik műsorra az Anilogue-on. Az 1970 és 1990 között a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját.

November 28., szombat – Don Giovanni a Müpa Home kínálatában

Don Giovanni
Forrás: Müpa

Izgalmas komolyzenei kalandban lehet része annak, aki november 28-án Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral tart a képernyők előtt. Ebben pedig egy, a 18. században kedvelt zenei műfaj, a pasticcio lesz segítségükre. Az eredetileg egy olasz rakott tésztaételre utaló, de pástétomként is fordítható kifejezés tökéletesen szimbolizálja a műfajt, amelyben a szerzők különböző műveiből állítottak össze egy új alkotást. Ezen az estén Mozart egyik legismertebb operájához, a Don Juan legendáját feldolgozó Don Giovannihoz kapcsolódó zenei gondolatvilágba nyerhetünk bepillantást a szerző más művein keresztül.

November 29., vasárnap – MaszkaBál Komlósi Ildikóval

Forrás: az esemény Facebook oldala

November 29-én a MaszkaBál sztárvendége a világhírű, Kossuth-díjas mezzoszoprán, Komlósi Ildikó lesz. A 2015/2016-os évad Kamaraénekese és vendégei exkluzív online áriaestet adnak az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. A közvetítés 20:00 órától látható az Opera Facebook oldalán.

November 30., hétfő – Juci bácsi a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon

A film a budapesti Teleki téri, az utolsó Magyarországon működő zsidó lakásimaház történetét meséli el. Tizenöt éven keresztül követjük azt, ahogyan zajlik egy kulturális örökség átadása ebben a rejtett nyolcadik kerületi lakásban. A választott pótnagypapa, Gláser Jakab, vagy ahogy mindenki hívta, Juci bácsi örökségét több generációnyi identitáskereső pótunoka próbálja magáévá tenni. Ki mit keres itt és ki mit talál? A XX. századi magyar történelmet túlélt Juci bácsi történetein és humorán keresztül a Teleki téri imaház portréját rajzolja meg a film, bemutatva a közösség tagjait, a különböző generációk nézőpontjait és motivációt, melyek lehetővé teszik, hogy ez a különleges hely a mai napig működhessen. A Juci bácsi című film a budapesti Józsefváros hajdan volt zsidóságát bemutató filmtrilógia első része.

December 1., kedd – Patron karácsonyi műtárgyvásár és kiállítás

Forrás: az esemény Facebook oldala

2020-ban immár 10. alkalommal rendezik meg a PATRON – a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület karácsonyi műtárgyvásárát és kiállítását. Az idei rendhagyó évet egy rendhagyó online vásárral zárják. A PATRON célja az, hogy lehetőséget adjon a fiatal alkotóknak munkáik bemutatására és eladására, egyúttal pedig elérhető áron kínáljon kortárs műveket a nagyközönség számára. A vásáron az érdeklődők egyaránt találkozhatnak pályakezdő művészek és már befutott alkotók munkáival. Az idei vásár több mint nyolcvan művész 140 alkotását vonultatja fel, elsősorban online formában.

December 2., szerda – házhoz jön a koreai kultúra

Forrás: az esemény Facebook oldala

A Házhoz szállítjuk a koreai kultúrát! programsorozat 2. évada minden szerdán este 7 órakor várja az érdeklődőket a Facebook-oldalukon és YouTube-csatornájukon, az online előadásokat pedig egy hétig érhetjük el. December 2-án Lee Hyunmin A makrokozmosz végtelen összecsengése
című előadását nézhetjük meg. A felvétel időpontja: 2020.08.29., helyszíne: Jayu Theatre, Korea. Az elektronikus zenén és élőszereplős felvételeken alapuló, audiovizuális alkotásban új arcát ismerhetjük meg a hagyományos koreai hangszereknek.

Nyitókép: a Budafoki Dohnányi Zenekar újévi koncertje a Müpában, forrás: a zenekar weboldala