December 3., csütörtök – Bachtól a rap zenéig

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje a klasszikus és a kortárs zene rajongói számára egyaránt tartogat különlegességeket. Ezen az estén hallhatja először a közönség Madarász Iván és az Apostol Együttes zenésze, Németh Zoltán közös alkotását, az együttes 75. jubileuma tiszteletére komponált Locomotiv című darabot, amelynek szöveg rapben hangzik el. De felcsendülnek klasszikusok is Bachtól Schubertig, az esten játszik Farkas Gábor zongoraművész.

December 4., péntek – Adventi muzsika

Baráti Kristóf
Forrás: Zeneakadémia

A Liszt Ferenc Kamarazenekar olyan darabokat tűzött műsorára, amelyek jól illeszkednek az adventi időszak hangulatához. A  Zeneakadémiáról élőben közvetített hangversenyen csupa klasszikus csendül fel: Vivaldi A négy évszak című műve mellett Dvořák E-dúr vonósszerenádja – Baráti Kristóf közreműködésével.

December 5., szombat – A nagybetűs SZÍNÉSZ

Széles László a Kean című előadásban az RS9 Színházban
Fotó: Ilovszky Béla, theater.hu

Mit jelent alkotónak, művésznek lenni? Törvényszerű-e, hogy az ezzel járó érzelmi ingadozás megrövidíti az életet, vagy épp’ ellenkezőleg: a hivatástudat átsegít a nehézségeken? Széles László egyszemélyes előadásában minden idők legnagyobb angol színészét idézi meg Raymond Fitzsimmons műve nyomán. A Jelen/lét Fesztivál online közvetítése.

December 6., vasárnap – A Mikulás új szánja

Forrás: Vaskakas Bábszínház

Advent második vasárnapjára egy családi előadást ajánlunk a győri Vaskakas Bábszínházból. Nagy Orsolya meséjében nagy a sürgés-forgás a Mikulás ajándékgyárának csomagolórészlegén. Exkluzív idegenvezetésük keretében a nézők betekintést nyerhetnek a csomagolórészleg működésébe, sőt, feltűnik majd a gyár egy-két rejtőzködő lakója is: a Mikulás alvómackója, az örökké szomorú Hókirálynő, és persze előbb vagy utóbb remélhetőleg a Mikulás is felbukkan.

December 7., hétfő – Operabeavató – Don Giovanni

Kolonits Klára

Az online térbe költözött az Operabeavató, most az utolsó nézők előtt felvett alkalmat nézhetik meg. Göttinger Pál és Dinyés Dániel sorozata ezúttal egyetlen Mozart operáról, a Don Giovanniról szól. A csapat nem állít kevesebbet, mint hogy zene és színház egyesülése, az opera, bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Akik énekesként játszanak: Kolonits Klára, Cseh Antal, Kovács István.

December 8., kedd – Kísérleti össztánc
Forrás: Nemzeti Táncszínház

A SILVER SWAN egy szerelmét kereső fiatalemberről szól, akinek útja tiltások, árnyak és ismeretlen vágyak labirintusán át vezet. Kulcsár Noémi koreográfus három táncos izgalmas, kísérleti össztáncán, valamint egy nagyon is mai történeten keresztül keresi a kapcsolatot Csajkovszkij A hattyúk tava című klasszikusával. Az összművészeti előadásban találkozik tánc, vetítés, zene, film és árnyjáték.

December 9., szerda – Norvég dráma

Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház

Az Egy nyári nap című színművet a kortárs norvég irodalom világhírű képviselője, Jon Fosse írta, akit a mai Ibsenként is emlegetnek. Prózái és drámái magyarul is olvashatók, számos darabját bemutatták már hazai színpadokon, ezt először a Gózon Gyula Kamaraszínház színpadán. Egy különös, őszi hangulatba hajló nyári napon a magányos, idős asszonyt meglátogatja régi barátnője. Képesek vagyunk-e elengedni valakit, aki fontos volt az életünkben, vagy a szeretet el nem múló kötődését választjuk? Kozma András rendezése nem ad választ ezekre a kérdésekre, de bepillantást enged az emberi lélek örök dilemmáiba, Fehér Ildikó és Andai Kati főszereplésével.

Nyitókép forrása: Vaskakas Bábszínház