Ismét összegyűjtöttük, mely programokat érdemes beírni a naptárba.

December 5., csütörtök – Osztálytermi Antigoné

Forrás: Facebook

A K2 Színház formabontó módon, iskolai környezetbe ágyazva mesél Szophoklész klasszikus drámájáról. Tanár-diák viszonyt ábrázolva veti fel Kreón zsarnokságának kérdését, Antigoné esetleges motivációit. A MU Színházban csütörtök este a felnőttek is leporolhatják  a drámáról vallott elképzeléseiket.

December 6., péntek – Dresch Mihály a Jókai Klubban

Fotó: Botond Márton

Dresch Mihályt senkinek sem kell bemutatni. A kiváló szaxofonos ezúttal a tizenkettedik kerületi Jókai Klubban muzsikál zenekarával: igazi örömzene, alkotóknak és közönségnek egyaránt.

December 7., szombat – Molière Pécsen

Fotó: Mihályi László

Pénteken mutatják be Molière vígjátékát, Az úrhatnám polgárt a Pécsi Nemzeti Színházban Rudolf Péter rendezésében. Az „összművészeti vihoráncnak” titulált darab Bognár Róbert fordításában Köles Ferenccel a főszerepben kerül színre. (A korábbi Picasso kalandjai előadás rajongóinak kötelező!)

December 8., vasárnap – Csík mulatság Szombathelyen

Már a legtöbben a Quimby vagy a Kispál és a borz egy-egy slágerét is a Csík zenekar feldolgozásában dudorásszák, noha évekkel korábban a Petőfi csarnokos koncerteken nem is gondolták, hogy cimbalommal, hegedűvel ilyen kiválóan szólhatnak ezek a dalok. A Csík Zenekar vasárnap a szombathelyi Agorában ad jótékonysági nagykoncertet, amelynek bevételéből a Zseboroszlán Alapítvány is részesül.

December 9., hétfő – Könyvek, könyvek, könyvek

Első alkalommal rendeztek Ünnepi Könyvvásárt a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán felállított sátorban, ahol a kedvezményesen kapható könyvek és a forralt bor mellé minden napra jut egy irodalmi program, hétfőre egy felolvasás: Elena Ferrante magával ragadó Nápolyi regénysorozatából hallhatnak részleteket Lovas Rozi és Rezes Judit előadásában.

December 10., kedd – Élet/kép

Forrás: Műcsarnok

Keleti Éva fotográfusnak nyílik átfogó kiállítása a Műcsarnokban. A legendássá vált színészfotói mellett a tárlat ezúttal riporteri munkásságába is betekintést nyújt, valamint helyet ad az utóbbi hónapokban készített portréinak – többek közt – Kulka Jánosról, Tenki Rékáról, Fischer Ádámról. Ahogyan Szarka Klára kurátor fogalmazott: „egy kiállítás, ahol a távoli ismerőssé, a jelen pedig távlatossá válik.”

December 11., szerda – Ünnepváró grafikák

Rofusz Kinga Adventi kalendáriumának képeiből építkezik a Klebelsberg Kultúrkúria ünnepre hangoló kiállítása. A korábban kötetben is publikált alkotásokhoz Szabó T. Anna írt hangulatos verseket, melyek tükrözik a lebegő alakok, csodalények varázslatos világát.

Nyitókép: Keleti Éva fotója